Германия "вероятно" ще удължи срока на експлоатация на две от трите си оставащи атомни електроцентрали до април на фона на проблемите с енергийните доставки във Франция.

Това заявява министърът на икономиката Роберт Хабек пред Politico.

Изданието добавя, че "първоначалният план" е бил трите оставащи реактора на Германия да бъдат затворени до края на годината, но по-рано този месец - в разрез с основен принцип на своята Зелена партия - Хабек е отворил вратата за активиране на реакторите Изар 2 и Некарвестхайм при извънредна ситуация.

Повече от половината от атомните електроцентрали на Франция в момента са изключени, което оставя празнина в доставките на електроенергия, които обикновено се предоставят на съседната страна, отбелязва "Гардиън".

Всичко това се случва на фона на по-широката енергийна криза и нуждата на Германия да запази газови резерви преди зимата, продължава вестникът.

Междувременно в Япония Ройтерс съобщава, че ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол е изразил подкрепа за действията на правителството за рестартиране на спрените планове за ядрена енергетика.

Според Бирол това ще спомогне за облекчаване на опасенията на Европа за енергийните доставки през зимата, тъй като на световния пазар ще има повече втечнен природен газ (LNG).