Слънчевата енергия, събрана на ръба на пустинята Сахара в Египет, ще бъде изпратена в Европа чрез огромен подводен кабел за електричество, съобщава Индипендънт.

Кабелът с дължина 1 373 км ще доставя 3 000 MW електроенергия на европейската мрежа, която ще захранва както домакинствата, така и тежката промишленост.

Амбициозният енергиен проект се очаква да бъде завършен преди края на десетилетието, като наскоро поддръжниците на групата Copelouzos се срещнаха с египетските лидери в опит да ускорят проекта.

"Като доставяме 3000 MW чиста енергия в Европа през Гърция, ние помагаме на Европа да се откъсне от руските изкопаеми горива и природен газ", заяви главният изпълнителен директор на Copelouzos Group Йоанис Каридас.

"Освен това зелената енергия, която ще транспортираме, ще бъде много по-евтина от днешните цени на енергията. Сами разбирате, че това ще помогне както на гръцките, така и на европейските потребители."

 

 

Кабелът "GREGY Interconnection" ще се простира от Сиди Барани в източната част на Египет до Атика в Гърция и ще струва около 3,5 млрд. евро.

Електроенергията ще се произвежда в съоръжения за слънчева енергия в Египет и други африкански държави и ще обслужва общи мрежи в България, Гърция и Италия.

Подобна инициатива, наречена Xlinks Morocco-UK Power Project, предвижда изпращането на чиста електроенергия от Северна Африка до Южна Англия чрез кабел с дължина 3 800 км.

Вече е завършено предпроектното проучване за проекта за вятърна и слънчева енергия и се очаква той да осигури 3600 MW възобновяема енергия, която да задоволи нуждите на около 7 милиона домове в Обединеното кралство.

"След като бъде завършен, проектът ще бъде в състояние да осигури 8% от нуждите на Великобритания от електроенергия", изтъква Xlinks в изявление за мисията си на своя уебсайт.

"Наред с постоянната продукция от соларните панели и вятърните турбини, батерийното съоръжение на място с капацитет 20 GWh/5 GW ще осигури достатъчно съхранение, за да доставя надеждно всеки ден, специален, почти постоянен източник на гъвкава и предвидима чиста енергия за Великобритания, предназначен да допълни вече генерираната в Обединеното кралство енергия от възобновяеми източници."

ИЗБРАНО