1. Въпреки, че календарното лято, както и климатичното, започват от  1 юни и продължават до края на август, астрономическото започва от 21 юни и продължава до 21 септември.

2. Когато температурата навън е 40 градуса  и  човек е на открито, тялото му губи по един литър пот за един час. Това е единственият механизъм за охлаждане, при температури около и по-високи от тези на самото тяло.

3. Това е "най-гръмотевичният" сезон. През лятото гръмотевичните бури се случват по-често, отколкото във всеки друг момент. Топлината и слънчевото греене осигуряват идеални условия, необходими за образуването на гръмотевични бури. На този факт се "наслаждаваме" често  и през последните седмици.

4. Най-дългият ден в годината е през лятото. 21 юни е лятното слънцестоене.

>>>>Виж галерията летни снимки<<<<<<

5. В горещ ден в Париж Айфеловата кула става по-висока. Кулата е изградена от желязо и се разширява при нагряване, в резултат на което конструкцията "расте" с цели 17 сантиметра.

Айфеловата кула лете е по-висока със 17 сантиметра заради температурното разширение на метала

Снимка: Flickr

6. През лятото по пеенето на щурците можете да определите външната температура. Необходимо е да се преброи колко пъти звуците от пеенето им се повтарят за 25 секунди, след което да се разделят на 3 и да се добави 4 - така че можете да получите температурата в градуси по Целзий. Това е абсолютно доказан научен научен факт - формулата е открита от физика Амос Долбър.

7. Най-високата лятна температура е отбелязана в Долината на смъртта (пустинна местност в Калифорния) - 56,66 градуса по Целзий. Друг е въпросът, че на Земята със сигурност има по-горещи места във вътрешността на Сахара или Саудитска Арабия, но в тези райони по обясними причини няма достатъчно гъста мрежа от стандартно мерещи метеорологични станции.

8. Поради по-голямото количество подкожни мазнини жените понасят по-тежко от мъжете високите температури.

9. В Арктика няма лято (като жителите на умерените ширини разбират това понятие). Например, в националния парк "Руска Арктика" лятото се смята за дошло, когато средната месечна температура е над нулата.

10. Според една версия, думата "лято" в славянските езици се формира по аналогия с думите "лея" - -старите инфинитивни форми на глагола: "лети" - "да лееш"  означава "дъждовно време" - за разлика от зимата, времето на снега.

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>