Лятото вече започна (напомняме, че климатично сезонът започва на 1 юни и приключва на 31 август: не бива да го бъркате с астрономическото лято, което започва на 21 юни). Продължаваме да ви споделяме най-актуалните сезонни прогнози на известните световни метеоцентрали. Днес ще поставим акцент на прогнозата на климатичния център в Пекин.

Според обновените преди дни карти, предстоящото лято ще бъде с умерено наднормени температури. Трите летни месеци ще бъдат с температури от около 1, 1.5 до 2 градуса по-топли от обичайното. Това е съвсем консервативна прогноза: далеч над половината летни месеци през последните 10-15 години са с именно такива показатели на аномалиите си. Има месеци с температури, надвишаващи обичайните с по-малко от един градус, но те са малцинство. Това, което липсва изобщо от над 10 години насам, са хладни (поднормени) летни месеци. 

Според авторитетния климатичен център в Пекин, това лято няма да направи изключение. Обърнете внимание на прогнозната карта за очакваните аномалии на средномесечната температура за юни:

Очаквана юнска температурна аномалия

Снимки: BCC

Аномалията за Балканите е положителна и е между 1 и 2 градуса, т.е с толкова средната температура за месеца ще е над обичайната. Това, което е любопитно е, че нашата страна е в периферията на едно гигантско "положително" петно с център над Източна Европа и Европейска Русия. Ако подобна картина се реализира, руснаците ще получат някакъв (дори частичен) аналог на горещото си лято през 2010 с температури в Москва, доближаващи 40 градуса (всъщност, тогава руската столица подобри абсолютния си рекорд с максимум от кръгло 38 градуса, а на прогнозираните 40 попречи само...димът от пълномащабните  торфени и горски пожари в големите им низини. Друг любопитен момент е изумителната огромната положителна аномалия около зимна Антарктида. Безспорно за това ще се говори в следващите месеци!

>>>Цялата галерия от карти можете да видите тук. Специален "бонус" са прогностичните карти за предстоящата зима 2019/2020>>>

За нас подобен тип циркулация с повтарящи се "горещи" инжекции от изток и североизток означава или би означавало топъл изток на страната и топло море, с горещини понякога до около 35, 36 градуса, но без рекордни жеги или поне без масови такива, каквито бихме получили със сигурност при рекордно горещата Северна Африка и доминиращ югозападен поток към Балканите.

Без изненади, според пекинските климатолози, ще мине и средата и края на лятото. Юли и август ще бъдат съответно с около 2 и 1 градус над норма.

При очакваните валежи, докато цялата суша наоколо, в радиус от няколко хиляди километри се "радва" на по-сухо от обичайното време, метеоцентърът прогнозира конкретно за страната ни малко около и дори наднормено "петно", центрирано над Южна България и Гърция или точно над страната ни. Това се обяснява с възникващата нестабилност в атмосферата в далечните южни и югозападни периферии на мощния антициклон, който се очаква да доминира над Украйна и Русия. При засрещането на сухите североизточни потоци в най-ниските части на тропосферата и по-влажния средиземноморски въздух във височина, подобно развитие би било логично, но всичко зависи от големината и разположението на гребените и долините във височина. За неизкушения читател: Това е прогноза, чието реализиране вече наблюдаваме в момента: дори при стабилизиране на атмосферата в някаква степен, около планините все още има и ще има валежи, макар все по-локализирани и на по-малко места. 

Като вземем предвид, че повечето останали метеоцентрали, издаващи сезонни прогнози, споделят малко или повече подобни сценарии с леки корекции и малки отклонения, може да се приеме, че прогнозата: горещо, но не рекордно горещо и с валежи около или над обичайните, към момента може да се приеме за достатъчно вероятна.

Много любопитна е прогнозата за лятото на НИМХ, публикувана на сайта им. В частта за очакваните температури, тя е донякъде в синхрон с акцентите по-горе, а относно валежите (и тук специалистите от НИМХ са прави), се констатира липса на ясен и еднозначен сигнал по този показател в прогнозите на световните метеоцентрали:

Лято (юни-юли-август):

Със средни сезонни температури близки до нормалните или по-високи. Не може да се направи специфична прогноза за сезонните количества валеж. Всички категории под, около и над нормата са еднакво вероятни. Може да се очаква лято 2019 да е подобно на лято 2018 по средни сезонни температури.

Юни:

Със средни месечни температури близки до нормалните или по-високи и месечни количества валеж близки до нормалните или по-големи. Може да се очаква юни 2019 да е подобен на юни 2018.

Юли:

Със средни месечни температури близки до нормалните или по-високи. Не може да се направи прогноза за месечните количества валеж. Всички категории под, около и над нормата са еднакво вероятни. Може да се очаква юли 2019 да е по-топъл от юли 2018.

Август:

Със средни месечни температури близки до нормалните или по-високи. Не може да се направи прогноза за месечните количества валеж. Всички категории под, около и над нормата са еднакво вероятни. Може да се очаква август 2019 да е подобен на август 2018 по средни месечни температури.

Ще следим и ще ви информираме за тенденциите и в следващите седмици и месеци.

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>