Летните жеги и горещото слънце слънце влияят върху производителността на труда - това се знае от всеки.

Проучване, обхванало 600 работещи в офис, показало 20% спад в производителността и намаление на посещаемостта с 19%.

Друго проучване установило, че 25% от работниците са били по-малко продуктивни през лятото. 45% са признали, че през лятото са били по-разсеяни по време на работа, поради което задачите са изпълнявани за 13% повече време. Също така през лятото хората обичат да правят по-дълги почивки за обяд.

Проучване на Харвардския университет от 2014 г. заключава, че горещото време затруднява производителността на работното място. Но когато е облачно, работниците били фокусирани върху изпълнението на своите професионални задачи и работели по-ефективно.

Идеята за лятото като период на почивка се насажда от годините, през които човек учи. Тогава децата с нетърпение очакват ваканциите, казва психотерапевтът Стивън Розенберг.

Само по себе си топлото време няма нежелан ефект върху производителността на труда. Той е повлиян от т.нар. "Ваканционен режим", който е включен в нас през летните месеци.

Някои съвети за тези, които работят през лятото:

- Ако сте работодател, разпределяйте ваканционното време равномерно, за да се предотврати загуби на производителност, поради липса на работна ръка.

- Измислете някакъв бонус в края на седмицата - например, по-кратък работен ден в петък.

- Подгответе се физически и психически предварително след ваканцията, че се връщате на работа. Обикновено повторната аклиматизация на работното място отнема 3-5 дни.

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>