Почти всеки ползва някакво приложение на телефона си, за да се осведоми за това какво ще бъде времето в следващите часове и дни. В същото време малцина се интересуват на каква база се правят тези прогнози. Има добра новина за всички. Тя се отнася и за обикновените потребители, и за професионалистите.

От нначалото на октомври Европейският център за средносрочни прогнози за времето (ECMWF) ще направи важна стъпка към направата на стотици негови прогнозни карти безплатни и достъпни за всички.

Промените са част от по-широки стъпки в цяла Европа, за да направят данните от публичния сектор безплатни и отворени, да насърчат иновациите и да подкрепят процъфтяваща, базирана на данни цифрова икономика.

Никой до момента не даваше задоволително обяснение, защо данните на финансирания от данъкоплатците еврометеоцентър не са достъпни за всички тези данъкоплатци от ЕС. За разлика от евроагенцията, американският  ГФС, моделът на НОАА - американската метеоагенция, винаги е бил достъпен за всички с всички свои прогностични продукти.

Относно споменатите приложения за прогнози на компютрите и смартфоните ви, съществуват десетки, ако  не и стотици такива, но всички те са базирани на суровите прогнозни данни на само няколко източника. Основният в световен мащаб е американският ГФС, следван от евромодела, за когото говорим. Има и няколко по-второстепенни източници: британският УКМО, немските, френските и още няколко регионални модела.

Същевременно, дори американските метеоролози признават, че поне до последните седмици, евромоделът е по-точен и по-успеваем, особено що се касае до някои параметри, от техния ГФС. Именно заради това, отварянето на достъпа до всички прогнозни данни на ЕСМРФ е много добра новина.

Диаграмите и картите на ЕС (както се нарича за краткост  ECMRF) ще обхващат целия свят, всички видове метеорологични ситуации, включително екстремни събития и, което е много важно, ще включват и информация, базирана на вероятности, предоставяща насоки за надеждността на прогнозата.

Досега пълният достъп до тези прогнозни карти беше ограничен само за националните метеорологични и хидроложки служби на държавите-членки и сътрудничещите държави на ECMWF, членовете на Световната метеорологична организация и търговските клиенти (като ценоразписите за последните бяха, меко казано "слонски").

Достъпът беше обект на редица поръчкови лицензи и често включваше най-различни такси. Дали, точно кога и доколко това ще се промени "от началото на октомври", както се казва в прессъобщението на ЕС, предстои да разберем съвсем скоро.