Тихоокеанската държава Вануату стартира една от най-амбициозните политики за климата в света, като се ангажира до 2030 г. да използва 100% възобновяема енергия за производство на електроенергия и да си постави амбициозни цели по отношение на загубите и щетите, съобщава Гардиън..

Съобщението е поредният пример за това, че малката островна държава прави впечатление в международните усилия в областта на климата.

На миналогодишната среща на върха на ООН за климата в Глазгоу всички държави бяха призовани да "преразгледат и укрепят" своите национално определени приноси (НДП) за действия в областта на климата до края на 2022 г. Вануату е една от едва 12-те държави, които са направили това, а амбициозните ѝ цели бяха оценени високо от регионалните експерти.

 >>>>>Виж галерия>>>>>

"Те наистина дават пример на останалата част от света", казва Тагалоа Купър-Хало, директор на програмата за устойчивост на климатичните промени в Секретариата на Тихоокеанската регионална програма за околната среда (SPREP).

"Вануату дава пример в много отношения, въпреки че има незначителни емисии. Те поемат водеща роля, като представят своя план. Това беше монументално усилие на тяхното правителство и всички заинтересовани страни, защото е необходима много работа и координация, за да се стигне до това обявяване."

Вануату вече е въглеродно отрицателна страна - което означава, че поглъща повече емисии, отколкото произвежда - но се ангажира да отиде още по-далеч, като постепенно се откаже от изкопаемите горива почти изцяло и се надява до 2030 г. производството на електроенергия да стане 100% от възобновяеми източници.

Те настояват също така за бързо създаване на механизъм за финансиране на загуби и щети, за да се подпомогнат уязвимите общности.

Според правителството разходите за изпълнение на преразгледаните ангажименти на Вануату се оценяват на 1,2 млрд. долара до 2030 г.

"Преди тридесет години Вануату беше първата нация в света, която призова замърсителите на климата да платят за постоянните загуби и необратимите щети, причинени от техните емисии", заяви д-р Уесли Морган, старши изследовател в Съвета по климата.

"Днес Вануату призовава за създаването на нов механизъм за финансиране на загубите и щетите в ООН. За да бъде ефективен съюзник на Тихоокеанския регион в областта на действията за климата, Австралия трябва да подкрепи създаването на нов механизъм за финансиране на загуби и щети."

Този ход дава тон и на подготовката на Тихоокеанския регион за срещата на върха COP27, която ще се проведе в Кайро през ноември.

Вануату, която е оценена от ООН като най-застрашената от природни бедствия страна, в момента също настоява Международният съд (МС) да издаде консултативно становище относно вредите, свързани с климата.

"Правителството на Вануату е много смело в стремежа си да получи становището на Международния съд и всичко това е от полза за Тихия океан", каза Купър-Хало.

Според правителството на Вануату повече от 80 държави от цял свят подкрепят стремежа му за получаване на консултативно становище от МС преди гласуването в Общото събрание на ООН на предстоящата му сесия.