Германски изследователски кораб се отправи към Нумеа, Нова Каледония за проучване на климатичните промени в южната част на Тихия океан, съобщи ДПА.

Екип от 30 учени възнамерява да изследва климатичните промени и океанските течения в Тасманийско море и историята на ледниците на Южния остров на Нова Зеландия.

В районът са правени малко изследвания и учените се надяват тяхната работа да усъвършенства климатичните модели и прогнозирането на климатичните промени, каза ръководителката на експедицията Катарина Панке за ДПА.

Южният океан е тясно свързан с климата и процесите в океана, затова е важно да се разбере как климатичните флуктуации и океанските течения са се променили през последните ледникови епохи и периоди на затопляне, каза тя.

Субтропическата част на Южния океан свързва тропически с антарктически води, влияе върху океанските течения и взаимодействието между океана и атмосферата.

Ледниците и реките на Нова Зеландия също внасят прясна вода и седименти в океанския район, а ветровете пренасят прах от сушата. "Тези седименти се натрупват на морското дъно. Слоевете им са като архив на климатичните промени в региона", каза Панке.

Учените в екипа са от целия свят, включително от университета на Олденбург в Германия, института "Алфред Вегенер" в Бремерхафен и института Лайбниц за изследвания на Балтийско море Варнемюнде, както и от Ню Йорк, Бирмингам и Нова Зеландия.