Замърсяването с пластмаса е достигнало "всички части на океаните" и застрашава морското биоразнообразие "от най-малкия планктон до най-големия кит", предупреди Световният фонд за дивата природа и призова за бързо сключване на споразумение за намаляване на проблема, предаде АФП.

Няколко седмици преди среща на ООН по въпросите на околната среда в Найроби, на която могат да започнат преговори за подобно споразумение, Световният фонд за дивата природа публикува обемен доклад за въздействието на замърсяването с пластмаса върху океаните, биоразнообразието и морските екосистеми. Той синтезира изводите от повече от 2000 научни труда на тази тема.

Първото заключение е, че замърсяването е достигнало "всички части на океаните, от повърхността до дълбините, от поясите до крайбрежията на най-изолираните острови и се среща при всички организми - от най-малкия планктон до най-големия кит".

От 19 до 23 млн тона пластмаса достигат годишно до водите на планетата ни, голяма част от тях свършват в моретата.

Това е нарастваща заплаха, макар и да няма достатъчно данни за значението на наличието на тези химически продукти за хората. Те са преобладаващо от пластмаси за еднократна употреба. Все повече държави ги забраняват, но те още са над 60 процента от морските замърсители. С времето се разграждат до нанопластмаса и стават по малки от микрометър (една хилядна от милиметъра).

Дори и до океаните повече да не достига пластмаса, броят на наночастиците от нея ще се удвои до 2050 г. Ако производството на пластмаса обаче намалее, това удвояване може да бъде избегнато.

Освен стряскащите снимки на тюлени и костенурки, усукани в пластмасови торбички или риболовни мрежи, засегната е цялата хранителна верига. Изследване от 2021 г. показа, че 386 вида риби от общо 555 тествани са погълнали пластмаса.

Птиците също са много засегнати.