Тихоокеанският регион изпитва охлаждащия феномен Ла Ниня за втора поредна година, потвърди Световната метеорологична организация (СМО), цитирана от световните агенции.

Очаква се феноменът Ла Ниня да продължи до началото на 2022 г. и според прогнозните модели да бъде по-мек, отколкото през 2021 г.

Въпреки охлаждащия ефект на Ла Ниня, средните температури тази година са над дългосрочните средни стойности в много части на света. Това се дължи на рекордното количество парникови газове в атмосферата, отбелязва СМО.

В по-голямата част от Европа се очаква мека зима.

Североизточна Азия и Арктика, както и източната част на Северна Америка също се очаква да бъдат по-топли, а североизточната част на Северна Америка, Австралия, Югоизточна Азия и Индийския субконтинент - по-хладни от обичайното.

Заради Ла Ниня 2021 г. няма да бъде най-горещата година, а една от 10-те най-топли, в сравнение със средната стойност от 1850 до 1900 г. Най-горещата година беше 2016 г.

Феноменът Ла Ниня описва особено високи разлики в атмосферното налягане в района на Тихия океан между Южна Америка и Индонезия. В резултат на това топла повърхностна вода се изтласква към Югоизточна Азия, а по-студена вода се изкачва нагоре от дълбините. Вследствие се наблюдава засилена атмосферна циркулация на по-студен въздух, който достига и до Атлантическия океан. Това оказва влияние върху валежите.

Климатичното явление Ла Ниня е противоположно на феномена Ел Ниньо със затоплящ ефект край бреговете на Южна Америка.

Освен с охлаждащия ефект, Ла Ниня обикновено се свързва с по-влажни условия в някои части на света и с по-сухи на други.

СМО по-рано прогнозира, че Ла Ниня ще се появи отново в края на тази година и изчисли, че явлението вероятно ще бъде "слабо до умерено и по-слабо от епизода 2020/21".

Според прогнозите на метеорологичната организация има много голяма вероятност (90 процента) Ла Ниня да продължи до края на годината и умерена вероятност (70-80 процента) да се наблюдава и през първото тримесечие на 2022 г.