Предстои трайно лабилизиране на времето, при това за Великден то ще бъде облачно, с валежи и гръмотевици.

Днес в приземните въздушни слоеве от североизток над страната ще прониква по-хладен въздух. Ще духа слаб, до умерен вятър от изток и североизток. Облачността над централните и източни райони ще се увеличава и по бреговата ивица още около обяд, а в следобедните часове - и на места в централните и източни райони ще превали дъжд. Дневните температури ще са от около 15 градуса на изток до 23-24 в крайните западни райони.

През нощта облачността над по-голямата част от страната ще бъде значителна, а по-съществени разкъсвания ще има над крайните западни райони. В източната половина на страната на места ще превалява дъжд. Минималните температури ще бъдат от 7 до 12 градуса. Ще духа слаб източен, в Източна България - до умерен североизточен вятър.

През деня облачността ще бъде значителна, дъжд ще превалява главно в южните и източни райони. Дневните температури ще бъдат от 12 до 18 градуса, по-високи в района на Сандански, където ще има повече слънце.

Утре на континента по-хладно ще бъде по западните му части, както и у нас, на Балканите, където ще има превалявания от дъжд. Доста топло, с почти летни температури и слънчево, ще бъде времето в цяла Централна Европа, както и на изток и североизток.

В сряда и четвъртък - 1 и 2 май, облачността ще бъде по-често значителна, но ще има и интервали с повече слънце. Минималните температури ще останат от 7 до 12, а дневните ще се повишат и ще бъдат от 18 до 23 градуса, с градус-два по-ниски през втория ден. Слаби краткотрайни превалявания ще има само на отделни места на изток и в планините на югозапад. Ще продължи да духа вятър от североизток.

От петък страната ни ще бъде под влиянието на добре изразен във височина циклон и той ще "развали" времето почти до края на празниците. Бидейки бавноподвижен и улеснявайки възходящите движения на въздушните маси, той ще причини поредица от дни с облаци, валежи и гръмотевици.

Ще бъде по-често облачно, хладно и дъждовно.

Валежите на места ще са интензивни, придружени от гръмотевици, не са изключени и локални градушки.

Облачно, с превалявания ще бъде времето през всички дни от петък до понеделник включително. Минималните температури ще са сравнително високи - около десетина градуса, а дневните в петък и събота в повечето места ще са под 20, а в неделя и понеделник, главно в низините ще се повишат слабо и ще са в интервал от 17-18 до около 22 градуса, оставайки по-ниски в местата и часовете с по-интензивни валежи.

При всички уговорки за отдалечеността на тези срокове за достоверна прогноза, моделите не дават надежди за стабилизиране на времето поне до 8-10 май.