Ню Сайънтист съобщава, че при сегашната ангажираност на държавите по света за намаляване на емисиите парникови газове, температурите до края на века биха се повишили с близо 3 градуса.

Преди срещата по климата СОР 26 в международните медии има широко отразяване на новия доклад за разликата в емисиите на Програмата на ООН за околната среда (UNEP).

Изданието стига до ключовия извод, че планетата все пак ще се затопли с 2,7 C над прединдустриалните нива, дори при новите обещания, дадени от страните преди срещата на върха на COP26 за климата.

Научното списание нарича това "катастрофално ниво, което би предизвикало опустошителни наводнения, горещи вълни и риск от опасни повратни точки".

То отбелязва, че сумирането на правителствените планове и обещания за климата показва, че те се оценяват да достигнат 4 милиарда тона по-малко въглероден диоксид (CO2) от годишните емисии през 2030 г. по първоначалните планове, които датират от времето на Парижкото споразумение.

В статията обаче се добавя, че за да имаме шанс да останем под 1,5C затопляне, стриктната цел на международното споразумение, ще изисква емисиите през 2030 г. да бъдат с 28 милиарда тона по-ниски от това, което предоставят текущите ангажименти.

Гардиън също сочи очакваното повишаване на температурата според настоящите обещания, отбелязвайки, че светът не успя да "възстанови по-добре" след Covid-19, като само около една пета от разходите за възстановяване са насочени към усилия, които биха намалили емисиите.

Изданието съобщава, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарича констатациите "гръмотевичен сигнал за събуждане" за световните лидери, "докато експертите призоваха за драстични действия срещу компаниите за изкопаеми горива".

"Ню Йорк Таймс" отбелязва, че оценката на температурата "предполага сценарий, при който всяка страна действително изпълнява обещанията си", отбелязвайки, че "много правителства все още не са въвели политики или закони за постигане на заявените си краткосрочни цели", според доклада .

Ройтерс посочва, че страните от Г-20, които представляват 80% от глобалните емисии, "не са на път да постигнат първоначалните или новите си обещания за 2030 г.".