Германският вестник Bild съобщава, че според изчисленията на асоциацията на вносителите VDKI през 2022 г. Германия е закупила с 8% повече въглища от чужбина, отколкото през 2021 г. - общо 44,4 млн. тона.

Изданието също така отбелязва, че въпреки спада от 37% спрямо предходната година, Русия остава най-големият доставчик на въглища за Германия, като на нея се падат 13 млн. тона.

Дойче веле добавя, че САЩ са вторият най-голям вносител с 9,4 млн. тона, което е с 32% повече спрямо предходната година.

Доставките, пристигащи от Южна Африка и Колумбия, отбелязват значително увеличение, възлизащо съответно на 3,9 млн. тона (278% увеличение) и 7,2 млн. тона (210%), посочва DW. Изданието отбелязва, че Германия иска да бъде "въглеродно неутрална" до 2045 г., като постепенно ще преустанови експлоатацията на въглищните си електроцентрали до 2038 г. Санкциите, наложени на Русия миналата година заради нахлуването ѝ в Украйна, обаче "разклатиха енергийните доставки в Германия, което доведе до връщане към увеличаване на използването на въглища".

Tagesschau също така съобщава, че Deutsche Bahn е удвоила превозите си през миналата година, като влаковете с въглища са транспортирали 30 000 тона дневно до около 15 големи електроцентрали в цяла Германия.

Междувременно Bloomberg съобщава, че Германия е "заделила" повече от 260 млрд. евро за справяне с непосредствените рискове от енергийна криза. Освен това, според BloombergNEF, "цената, която се очаква да бъде платена за енергийната система на страната в бъдеще, се очаква да възлезе на над 1 млрд. долара до 2030 г.".

Изданието допълва, че според оценки на германския мрежови регулатор и мозъчния тръст Agora Energiewende до 2030 г., когато се очаква търсенето на електроенергия да бъде с около една трета по-високо от сега, ще трябва да бъдат инсталирани около 250 гигавата (GW) нови мощности.

Правителството обяви, че през тази година ще подготви търгове за газови централи, които представляват около една десета от планирания капацитет за 2030 г., отбелязва изданието. Разширяването на вятърната енергия обаче "напредва бавно" в Германия, съобщава Die Zeit. В него се казва, че от януари досега в цяла Германия са одобрени 51 вятърни турбини - но нито една в няколко федерални провинции. Освен това в. "Гардиън" съобщава, че германската химическа компания BASF е заявила, че ще съкрати 2600 работни места, "тъй като най-голямата европейска икономика се подготвя за рецесия, предизвикана от енергийната криза".

На друго място Der Spiegel съобщава, че окръжен съд е отхвърлил иск за защита на климата, подкрепен от Greenpeace, срещу автомобилната компания Volkswagen

В центъра на делото е биофермерът Улф Алхоф-Крамер, който вижда, че бизнесът му е застрашен от изменението на климата и обвинява VW за това. Той настоява VW да произвежда по-малко двигатели с вътрешно горене с незабавен ефект и да спре изцяло производството от 2030 г., добавя изданието.

Съдът обаче е обявил иска за "напълно неоснователен". ABC News също публикува материал, в който се отбелязва, че автомобилният производител е възразил срещу иска на фермера, че може да бъде пряко свързан с всички вреди, свързани с климата, които е претърпял.

Изданието цитира ръководителя на германската организация "Грийнпийс", който казва, че решението на съда е "разочароващо".