Пакистан планира да увеличи четирикратно вътрешния си капацитет за производство на електроенергия от въглища, за да намали разходите за производство на електроенергия и няма да изгражда нови газови централи през следващите години, тъй като се стреми да облекчи осакатяващата валутна криза.

Това е заявил министърът на енергетиката на страната в ексклузивно интервю за Ройтерс.

Новинарската служба добавя: "Недостигът на природен газ, който осигурява над една трета от производството на електроенергия в страната, доведе до това, че миналата година големи райони останаха на тъмно. Рязкото покачване на световните цени на втечнения природен газ (LNG) след нахлуването на Русия в Украйна и тежката икономическа криза направиха LNG недостъпен за Пакистан.

Втечненият природен газ вече не е част от дългосрочния план", заявява пред Ройтерс пакистанският министър на енергетиката Хуррам Дастгир Хан, като добави, че страната планира да увеличи вътрешния си енергиен капацитет от въглища до 10 гигавата (ГВт) в средносрочен план от 2,31 ГВт в момента.

Планът на Пакистан да премине на въглища, за да осигури на гражданите си надеждно електричество, подчертава предизвикателствата при изготвянето на ефективни стратегии за декарбонизация в момент, когато някои развиващи се страни се борят да запазят енергтийните си системи.

Ройтерс добавя: "В допълнение към въглищните централи Пакистан планира също така да увеличи своя парк от слънчеви, водни и ядрени електроцентрали, каза Дастгир, без да уточнява подробности. Ако предложените електроцентрали бъдат построени, това може да увеличи разликата между търсенето на електроенергия в Пакистан и инсталираните мощности за производство на електроенергия, което може да принуди страната да остави електроцентралите на празен ход...

Не става ясно веднага как Пакистан ще финансира предложения въглищен парк, но Дастгир заяви, че създаването на нови електроцентрали ще зависи от "инвеститорския интерес", който той очаква да се увеличи, когато се докаже жизнеспособността на новоизградените въглищни електроцентрали.

Финансовите институции в Китай и Япония, които са сред най-големите финансисти на въглищни блокове в развиващите се страни, през последните години се отказват от финансирането на проекти за изкопаеми горива под натиска на активисти и западни правителства."

 

ИЗБРАНО