Нов доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) показва, че през 2022 г. потреблението на въглища в световен мащаб ще достигне исторически връх и ще остане на подобни нива през следващите няколко години, съобщава Ройтерс.

Това ще се случи, ако не бъдат положени повече усилия за преминаване към нисковъглеродна икономика, добавя материалът.

"Високите цени на газа след нахлуването на Русия в Украйна и последвалите смущения в доставките накараха някои страни да се обърнат към сравнително по-евтините въглища през тази година", съобщава още изданието.

Горещите вълни и сушите в някои региони също повишиха търсенето на електроенергия и намалиха производството на електроенергия от ВЕЦ, а производството на електроенергия от ядрени източници също беше много слабо, особено в Европа, където Франция трябваше да спре ядрени реактори за поддръжка.

В годишния доклад на МАЕ за въглищата се прогнозира, че през тази година потреблението на въглища в световен мащаб ще нарасне с 1,2 %, като за първи път ще надхвърли 8 млрд. тона за една година.

Предишният рекорд беше поставен през 2013 г. В доклада се прогнозира също така, че потреблението на въглища ще се запази на това ниво до 2025 г., тъй като спадът на развитите пазари се компенсира от продължаващото силно търсене в развиващите се азиатски икономики."

Financial Times твърди, че "тенденцията е в разрез с ангажиментите, поети на преговорите на ООН за климата миналата година, когато 194 държави се ангажираха постепенно да намалят използването на въглища, за да ограничат емисиите".

Докладът завършва: "Трите най-големи производители - Китай, Индия и Индонезия - ще достигнат рекордни добиви през 2022 г., според МАЕ. "