Пекин публикува план за действие за изграждане на "нова електроенергийна система" в периода 2024-2027 г., за да "преследва екологично развитие и да гарантира енергийна сигурност", съобщава държавната информационна агенция Синхуа.

Планът "очертава стъпките, които трябва да бъдат предприети в девет области", включително пренос на "чиста електроенергия по мрежата", модернизация на въглищните електроцентрали, разширяване на инфраструктурата за зареждане на автомобили с "нова енергия" (NEV) и електроразпределителните мрежи, допълва изданието.

Ройтерс твърди, че този ход има за цел да "увеличи възобновяемите енергийни източници и да облекчи напрежението от нарастващото търсене на електроенергия в националната мрежа", което ще помогне на Китай "да постигне целта си за достигане на пик на въглеродните емисии преди 2030 г.".

Изданието за икономически новини Jiemian казва, че един от приоритетите в плана е да се подобри преносът на електроенергия за възобновяемата енергия.

Междувременно информационното издание за промишлеността BJX News съобщава, че Националната енергийна администрация е издала известие относно реформата на "управлението на безопасността" в сектора на въглищната енергетика. Свързаният с Комунистическата партия вестник People's Daily цитира Чен Дзин, заместник-директор на NEA, който казва, че търговията със "сертификати за зелена електроенергия (GEC)" - схема за търговия с електроенергия, произведена от неизкопаеми горива в Китай - е станала по-активна.

На друго място Блумбърг съобщава, че китайските производители на акумулатори са "изправени пред предизвикателството" на "свръхкапацитета, отслабващото търсене и спадащите цени" през тази година.

Nikkei Asia съобщава, че през първите шест месеца на 2024 г. "петте най-големи автомобилни производители" в Европа са имали "намаляващи печалби" поради "слабото търсене на електрически превозни средства, ценовата конкуренция от Китай и балонизиращите се разходи за научноизследователска и развойна дейност".

Италианското правителство и китайският автомобилен производител Dongfeng се приближават към сделка за "изграждане на автомобилен завод в Италия", съобщава Ройтерс. В друг доклад на Bloomberg се казва, че външният министър на Обединеното кралство Дейвид Лами "обмисля да направи посещение в Китай, според запознати с въпроса".