Глобалното затопляне е променило миграционните пътища на тигровите акули и те навлизат все по на север, съобщи в. "Мирър", цитиран от БТА.

Единственото нещо, което все още ги спира да не достигат често САЩ, а и Великобритания, е че са топлолюбиви.

>>>>>Виж галерив>>>>>

Тигровите акули (Galeocerdo cuvier) са най-големите студенокръвни хищници в тропически и топли умерени морета. Североизточното крайбрежие на САЩ исторически е било твърде студено за тях, но температурите се повишават. Наблюденията показват, че маршрутите на годишни миграции на акулите са се разширили, обхващайки нетипични за тях райони.

Авторите на изследването от университета на Маями са анализирали данни за движението на тигрови акули, събрани от 40 години.

Получената информация те са сравнили с колебанията в температурата на водата в техните местообитания. Така учените са установили, че през последното десетилетие, когато температурите на океана са били най-топлите в историята, тигровите акули са започнали да се появяват по-близо до полюсите.

Покачване на средните температури с един градус Целзий разширява зоната на присъствието им с около 400 км. Освен това те са започнали да се появяват край североизточното крайбрежие на САЩ около 14 дни по-рано от обикновено.

Промените могат да имат сериозни последици за екосистемите, отбелязват учените. Акулите са върховни хищници, така че появата им на нетипични места може да засегне цялата хранителна верига.

Това е опасно и за самите тях. Те ще започнат да се срещат по-често с хора и рискуват да попаднат в мрежите на рибарите.