Изследователи от университета Джеймс Кук в Австралия каза, че глобалното затопляне ще бъде от полза поне за един клас животни - мекотелите.

Група учени, водена от Блейк Спайд, открили, че главоногите могат да понасят високи нива на въглероден диоксид в океаните. В същото време, други видове животни няма да могат ефективно да се справят с висока киселинност, което ще доведе до намаляване на конкуренцията и увеличаване на броя на мекотелите. Разтварянето на въглероден диоксид също осигурява увеличаване на киселинността на океана.

Първоначално учените предположили, че поради ниската способност на кръвта им да се окислява, мекотелите не биха могли да се адаптират към намаляването на нивото на кислорода във водата. Те провели експеримент, като пуснали в аквариума мекотели от вида Idiosepius pygmaeus и Sepioteuthis lessoniana и променили нивата на въглероден диоксид. 

Оказало се, че дори при най-високото ниво на концентрация на въглероден диоксид във водата, предсказано от моделите в Световния океан до края на века, животните се чувствали добре, а активността им не паднала. Може да се предположи, че ако естествените конкуренти на мекотелите не могат толкова лесно да се адаптират към промените, главоногите ще започнат да процъфтяват, изкачвайки се все по-високо по хранителната верига.

Главоногите (Cephalopoda) са клас от мекотели, характеризиращи се с двустранна симетрия и голям брой пипала около главата. Най-известните модерни групи са октоподите, калмарите и сепиите.

>>>Виж галерия от снимки на част от огромното разнообразие мекотели>>>>

Това са най-високо организираните мекотели, с най-развита нервна система. Структурата на мозъчните нервни ганглии е толкова сложна, че се нарича мозък. Те имат най-развит мозък и най-големи размери сред безгръбначните. Вероятно имат най-развитата интелигентност. С изключение на някои видове октоподи, всички известни сега главоноги имат мастилена торбичка, която ги предпазва от хищници. Понякога се наблюдава как тези удивителни животни освобождават облак с високо съдържание на слуз, който е оформен като самото животно. Докато хищникът атакувал мнимата стръв, самото то отплувало.

Мекотелите (Mollusca) са огромен тип обединени в морфологично отношение безгръбначни трипластни животни, които отстъпват само на членестоногите по разнообразие и численост на видовете.

Различните оценки предлагат различен брой видове, които не надвишават 200 хиляди. Последните класификации отделят видовете в седем съвременни класа, като са известни и фосилни видове от още два, три или повече изкопаеми класове. Мекотелите са таксон животни, който е усвоил практически всички видове местообитания - пресноводни и соленоводни водоеми и сушата.

>>> Можете да посетите и нашата Фейсбук-страница>>>>