1. Тази година лятното слънцестоене пада на 21 юни.

Летното слънцестоене винаги възниква между 20 и 22 юни, но тъй като календарът не отразява въртенето на Земята с абсолютна точност, точната дата се измества леко всяка година. Тази година слънцето ще достигне най-голямата височина в небето на Северното полукълбо днес

2. Слънцето ще бъде в зенита в тропика на Рака.

>>>Виж галерия от снимки, свързани със лятното слънцестоене>>>

Въпреки че 21 юни ще бъде най-дългият ден от годината в цялото Северно полукълбо, Слънцето ще бъде разположено точно над главата ви само над Тропика на Рака (23 градуса 27 минути северна ширина). Тропикът на Севера (Тропик на Рака) е най-северната ширина, на която Слънцето може да се издигне по обяд до зенит, един от петте основни паралели, отбелязани на земните карти.

Това се случва в момента на лятното слънцестоене, когато ъгълът на слънчева светлина върху повърхността на Северното полукълбо, който се променя ежегодно поради въртенето на наклонената ос на планетата около Слънцето, е максимален. Южният еквивалент на Тропика на Рака е Тропикът на Козирога. Името на тропика на Рака идва от съзвездието Рак, в което за две хиляди години Слънцето е било по време на лятното слънцестоене. Въпреки това, по това време Слънцето сега е в съзвездието Близнаци.

3. Името на този ден е свързано с видимата неподвижност на слънцето.

Терминът "слънцестоене" произлиза от латинските думи sol (sun) и sistere (стоящи), тъй като относителното положение на слънцето в небето по обед не се променя много по време на слънцестоенето и следващите няколко дни.

4. Най-големият огън в света е направен в чест на този ден.

В продължение на стотици години по света в този ден се провеждат различни празници. Сред тях е и празникът "средата на лятото", който се отбелязва в първата събота след 19 юни в скандинавските страни. През 2016 г. жителите на Алесунд в Норвегия поставиха световен рекорд - височината на техния празничен огън беше 47 метра.

5. Горещото време започва обикновено след слънцестоенето.

Може да се чудите защо това се случва, след като денят на слънцестоенето е най-дългият ден от годината и затова най-много слънчева светлина идва към северното полукълбо в този ден. Въпреки това, температурата обикновено не достига своя годишен пик в този момент.

Това се дължи на факта, че водата, която покрива по-голямата част от повърхността на Земята, има висок специфичен топлинен капацитет. От това следва, че тя се нуждае от известно време, за да се затопли и да се охлади. Същото важи и в по-малка степен за самата атмосфера. Поради същата причина  и  по Коледа рядко  е най-студено, а такова е времето през януари, август е по-топъл от май месец, а много често в епохата на глобално затопляне дори септември с ниското си слънце, е по-топъл не само от април, но и от голяма част от май.

6. Хиляди хора се събират в Стоунхендж, за да отпразнуват слънцестоенето.

Хората отдавна вярвали, че Стоунхендж е мястото на празника на слънцестоенето на друидите. Въпреки че няма доказана връзка между келтското слънцестоене и Стоунхендж, днес се събират хиляди съвременни езичници, за да наблюдават изгрева на слънцето.

7. Езичниците празнуват този ден със символи на огън и вода.

В древна Европа фестивалът включвал търкаляне на огнени колела и бурета с вода, които символизирали баланса между елементите на огъня и водата.

8. В древен Египет слънцестоенето предвещавало Нова година.

В древен Египет лятното слънцестоене предшествало появата на звездата Сириус, която според египтяните е причина за годишното наводнение на Нил, което е важен период в селското стопанство. Египетският календар е поставен по такъв начин, че началото на годината съвпада с появата на Сириус - непосредствено след слънцестоенето.

9. Ин е бил почитан в древен Китай

В древен Китай се смятало, че през годината силите на Ин и Ян се увеличават и намаляват обратно пропорционално една на друга. По време на лятното слънцестоене влиянието на Ян е в разгара си, но честването е насочено към предстоящия преход към Ин. В деня на зимното слънцестоене се празнува обратното "превключване".

10. В Аляска го бележат с полунощна игра на бейзбол.

Тя се нарича игра на полунощното слънце. Традицията е възникнала през 1906 г.

11. По време на слънцестоенето Земята е най-отдалечена от Слънцето.

Може да си мислите, че тъй като слънцестоенето се случва през лятото, това означава, че Земята е най-близо до Слънцето. Но Земята е най-близо до Слънцето, когато е зима в Северното полукълбо, в началото на януари. Лятната топлина е резултат от наклона на земната ос, а не от това колко близо е планетата към Слънцето във всеки един момент. Тази точка, обаче, се движи по земната орбита и преди малко над 10 хиляди години е била по време на лятото. Тогава северните ширини на 50-60 градуса от Екватора са получавали няколко десетки вата на квадратен метър повече слънчева енергия от днес и това е довело до края на Ледниковия период.

12. По ирония на съдбата този ден бележи "тъмно време" в историята на науката.

Легендата разказва, че именно по време на лятното слънцестоене на 1633 г. Галилей е бил принуден да се откаже от твърдението си, че Земята се върти около Слънцето. Дори след като е направил това, той е прекарал остатъка от живота си под домашен арест.

13. В един алтернативен календар имало допълнителен месец, наречен след този ден.

През 1902 г. служител на британска железопътна гара Мозес Котсуърт се опитва да създаде нова календарна система, в която има 13 месеца. Между юни и юли той добавил допълнителен месец, наречен Sol (Sol).

14. В Древна Гърция този ден бил и празник на социалното равенство.

Гръцкият празник на Крони, на който бил почитан Кронос, богът на земеделието, съвпадащ със слънцестоенето. Празникът бил различен от другите годишни празници, тъй като робите и свободните граждани участвали във фестивали като равни.

15. В древен Рим богинята Веста била почитана на този ден.

На датата се провеждали весталиите, през които се почитала Веста, римската богиня, която се считала за покровителка на огнището. Култът към весталките (жрици на богинята) е бил високо уважаван сред римляните. За разлика от повечето други жени, те можели самостоятелно да се разпореждат с имуществото си и да пишат завещания, а в съда свидетелските им показания винаги били от решаващо значение. Обида на жрица на Веста се наказвала със смъртно наказание. В случай, обаче, че весталка случайно срещне осъдения по пътя към изпълнението на наказанието, то се отменяло.

16. С лятното слънцестоене са свързани и други "сурогатни" празници, свързани с най-дългите дни. Това са и езическите Еньовден, но и модерните "Джулай морнинг".

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>