В редакционна статия Economist разсъждава върху успеха на независимите депутати на последните избори в Австралия, които били "с няколко нюанса по-зелени" от Либералната партия и "помогнаха да я отстранят от властта... драматично разширявайки границите на това, което е политически възможно за една нощ".

Материалът продължава: "За американците, които копнеят техните политици да направят повече за изменението на климата, това е окуражаващ пример."

Според редакционната статия "преломните" избори "отбелязват първия път, когато австралийски министър-председател се проваля заради това, че е направил твърде малко, а не твърде много за ограничаване на изменението на климата".

В статията се добавя, че докато либералите и сега управляващите лейбъристи "се опитваха да говорят възможно най-малко за това как биха могли да осъществят [обещанията си за нулево нетно замърсяване до 2050 г.]... тази предпазливост им донесе по-малко гласове на първия избор, отколкото на предишните избори, докато делът на "Тилс" и "Зелените" скочи".

Статията стига до заключението, че сега Австралия вероятно ще определи по-строга цел за климата до 2030 г., но също така и "политики, които да дадат на новата цел зъби", което означава, че "ролята на главен изоставащ в борбата с климата сред големите и богати икономики вероятно ще се падне на Америка".

Politico съобщава: "Австралийските либерали са последната голяма партия, която плаща цената за бавните действия в областта на климата."

Отделно от това "Гардиън" съобщава за коментарите на новия австралийски министър на външните работи Пени Уонг, според която лейбъристкото правителство планира да представи на ООН "много скоро" обещаната цел за намаляване на емисиите до 43 % под нивата от 2005 г. до 2030 г. и до 2050 г. да бъдат нулеви.

ABC News пише, че изменението на климата е "определящият въпрос на тези избори" и задава въпрос как биха изглеждали по-амбициозните действия.

Тя отбелязва, че повече хора са посочили изменението на климата в своя "компас за гласуване" като най-важния въпрос на изборите, отколкото която и да е друга тема, като добавя, че това е така във всички избирателни райони с изключение на два.

Австралийският телевизионен оператор посочва няколко "ключови елемента" в платформата на лейбъристите за климата, включително инвестиции в размер на 20 млрд. австралийски долара в електрическите мрежи, по-строг таван на емисиите от най-големите замърсители в страната и правителствена подкрепа за инфраструктурата на електрическите превозни средства, както и данъчни облекчения за закупуването им.

В материал за CNN се казва, че австралийците са гласували за по-решителни действия в областта на климата и се задава въпросът "дали ще ги получат?", като се цитира новият министър-председател Антъни Албанес, който казва, че това е сред приоритетите му. Той добавя: "Експертите обаче казват, че няма да е лесно да се обърне корабът, задвижван от въглища, който от години се движи в грешна посока, отчасти подхранван от правителството, печелещо милиарди долари приходи от износ."

В други новини от Австралия "Гардиън" съобщава, че цените на електроенергията се увеличават вследствие на повишаването на цените на въглищата и газа в международен план, съчетано с ремонтите и прекъсванията в много от въглищните електроцентрали в страната.

В друга статия на Guardian се съобщава, че депутатът от Либералната национална партия Колин Бойс "е бил член-основател на клуб, създаден за популяризиране на отричането на науката за климата".