Изданието за енергийни новини IN-EN.com съобщава, че между януари и март 2024 г. китайското правителство е одобрило 127 проекта за вятърна енергия с общ капацитет 17,5 гигавата (GW).

Свързаният с Комунистическата партия вестник People's Daily цитира Тао Цин, говорител на Министерството на промишлеността и информационните технологии (MIIT), който казва, че през първото тримесечие на 2024 г. производството на автомобили с "нова енергия" (NEV) е нараснало с 28,2 % на годишна база, като пазарният дял на NEV е достигнал 31,1 %.

Той цитира Тао, който добавя, че развитието на "водородната енергия и съхранението на нова енергия" непрекъснато се разширява.

Bloomberg твърди, че с капацитета, който се очаква да достигне 5,84 тераватчаса през 2025 г., производството на батерии само в Китай ще бъде достатъчно, за да задоволи световното търсене.

Държавната информационна агенция Синхуа съобщава, че през първото тримесечие на 2024 г. китайската икономика е продължила да се подобрява, отчасти благодарение на "зелените иновации", като добавя, че "производствените сили с ново качество по природа са зелени".

Държавният вестник Economic Daily съобщава, че активността на китайския пазар на въглеродни емисии се е увеличила, като цитира един експерт, според когото "стабилното увеличение на цените ще насърчи предприятията да полагат усилия за намаляване на емисиите".

В отговор на проучване, според което Китай е осигурил "сравнително малко инвестиции във възобновяема енергия", говорителят на външното министерство Мао Нин заявява, че "Китай вече е реализирал стотици проекти за чиста енергия... в Африка", съобщава държавният вестник China News. Кристофър Муцвангва, висш държавен служител на Зимбабве, казва в интервю за Синхуа, че "не може да се твърди, че [китайските компании за чисти технологии] разчитат на държавни субсидии; те просто вършат работата по-добре от останалите".

В друга статия на Синхуа се цитира говорителят на външното министерство Лин Дзиен, който казва, че страните, които "разпространяват разкази, за да оправдаят протекционизма..., само ще дестабилизират и нарушат промишлените вериги и веригите за доставки [и] ще попречат на глобалния зелен преход".

Редакционна статия във вестник Global Times твърди, че китайската производствена индустрия се е превърнала в "изкупителна жертва" за САЩ и че митата са "още една опасна стъпка на Вашингтон, която въвлича САЩ и Китай във вихъра на ескалираща търговска война".

На друго място в BBC News е публикувано изследване, според което "почти половината от големите китайски градове потъват заради добива на вода" и тежестта на разширяващите се сгради, като се добавя, че комбинацията от това потъване и "повишаването на морското равнище, предизвикано от изменението на климата", може да увеличи излагането на градското население на наводнения.

Ройтерс също отразява проучването, като посочва, че "прекомерният добив" в "старите въглищни райони" на Китай също е увеличил вероятността градовете да потънат.