Даден е ход на нов подводен кабел, който ще свързва Шотландия и Англия в опит да се увеличи капацитетът на офшорните вятърни централи в националната електрическа мрежа, съобщава Times.

Подводният кабел Eastern Green Link 1 с дължина 121 мили ще се простира от района на Торнес в Източен Лотиан в Шотландия до Хоторн Пит в Ко Дърам, обяснява изданието.

Високоволтовата връзка с постоянен ток ще може да пренася два гигавата, достатъчни за захранването на два милиона домове за един час, допълва изданието.

Регулаторният орган Ofgem е предоставил на проекта финансиране в размер на 2 млрд. паунда, което подлежи на обществено обсъждане, се посочва в доклада.

Междувременно Daily Telegraph публикува нов анализ на Aurora Energy: "Лейбъристите ще трябва да строят офшорни вятърни паркове с безпрецедентни темпове в борбата за постигане на целите за нулево нетно потребление, предупредиха енергийни експерти."

Правителствената стратегия за нулево нетно потребление включва и цел за декарбонизация на доставките на електроенергия до 2035 г. вместо до планираната от лейбъристите 2030 г..

В други новини за вятърната енергия Bloomberg съобщава, че тъй като офшорните вятърни турбини продължават да се увеличават, индустрията е изправена пред недостиг на достатъчно големи кораби, които да ги превозват. "Очертаващият се недостиг на кораби, способни да обслужват такива турбини, някои от които са високи почти колкото сградата Крайслер, идва на фона на бурната 2023 г. за офшорната вятърна индустрия", отбелязва изданието.

На други места вятърната индустрия призова германското правителство за допълнителна подкрепа за разширяване на пристанищния капацитет на страната, съобщава Ройтерс.

Асоциацията на вятърните електроцентрали BWE заяви в нов доклад, че увеличаването на капацитета е "спешно необходимо", за да може вятърната енергия да се увеличи и да отговори на изискванията на плановете за енергиен преход на страната, допълва изданието.