Китай и Индия са най-засегнати, тъй като до 2035 г. половин милион работещи в индустрията ще бъдат съкратени в световен мащаб

Според доклад на неправителствената организация Global Energy Monitor (GEM), публикуван от South China Morning Post, близо половин милион миньори ще останат без работа до 2035 г. поради затварянето на мините и преминаването на пазара към по-евтини възобновяеми енергийни източници.

В доклада се допълва, че до 2050 г. един милион работни места във въгледобива - 37 % от съществуващата работна сила - вече няма да съществуват, като Китай и Индия вероятно ще бъдат засегнати най-силно.

Euronews казва, че авторите на доклада подчертават необходимостта правителствата да прилагат политики на "справедлив преход", за да гарантират, че работниците няма да пострадат от енергийния преход.

В настоящия момент "повечето от мините, които ще бъдат затворени, нямат планове за преминаване към икономика, която няма да използва въглища", казва един от авторите пред информационния уебсайт.

Междувременно агенция Блумбърг съобщава, че австралийски съд е подкрепил решението на правителството да одобри разширяването на две въглищни мини "в случай, който оспорва климатичните качества на администрацията на министър-председателя Антъни Албанез".