Изправено пред "още една зима на оскъдни доставки на газ, германското правителство поддържа в готовност електроцентралите си на лигнитни въглища за още един сезон", съобщава EurActiv.

Изданието добавя: "Извънредната мярка, за която беше взето решение миналата година [поради прекъсванията на доставките, причинени от руската инвазия в Украйна], ще бъде удължена за следващата зима, като ще запази около 1. 9 GWs мощности на лигнитни въглища в готовност - като се добавят към съществуващите 45 GW въглищни електроцентрали в Германия... тъй като въпросните електроцентрали ще работят с лигнитни въглища, които са най-големият замърсител на климата, тяхното въздействие върху климата ще бъде значително...

Правителството обяви, че ще се постарае да оцени допълнителните въглеродни емисии, причинени от поддържането на въглищните електроцентрали в готовност, които се оценяват на между 2,5 и 5,6 тона CO2."

Manager Magazin съобщава, че ръководителят на германската Федерална агенция по мрежите Клаус Мюлер е предупредил за "оставащи рискове", въпреки подобрените енергийни доставки през тази зима, и е призовал за пестене на енергия.

Междувременно "Файненшъл таймс" съобщава, че германската Зелена партия е подложена на критики, особено от избирателите в Бавария, за това, че е "унищожител на горите", тъй като подкрепя вятърните паркове, и "подпалвач на войната", тъй като подкрепя Украйна.

 Цитиран е Хуберт Айвангер, лидер на десните Свободни избиратели, който заявява, че "Зелените са виновни само за враждебността", тъй като са прокарали "изключително непопулярен закон" за постепенното премахване на газовите котли и замяната им с термопомпи.

Свеня Шулце заяви, че враждебността към Зелените се подхранва и от "целенасочена кампания за дезинформация", допълва вестникът. FT допълва, че Маркус Зьодер, министър-председател на Бавария и лидер на консервативния Християнсоциален съюз (ХСС), е "превърнал ощетяването на Зелените в лайтмотив на своята кампания".

Die Zeit допълва, че опозицията също така използва постепенното премахване на ядрената енергетика срещу управляващото правителство, като "продължава да рисува сценарии на Страшния съд за електроснабдяването на страната".