Законодателите на ЕС одобриха новите ръководители на политиката на блока в областта на климата, съобщава Financial Times, въпреки че един от кандидатите потвърди забавянето на приемането на важни закони за околната среда.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович ще поеме координацията на законите в рамките на плана на ЕС за "зелена сделка", който цели нулеви нетни емисии в Европа до 2050 г., се посочва в статията.

Бившият нидерландски външен министър Вопке Хукстра ще поеме ролята на новия комисар по въпросите на климата, след като председателят на парламентарната комисия по околна среда Паскал Канфин потвърди назначението след изслушване на двамата кандидати, проведено от комисията по-рано тази седмица.

Двамата все още се нуждаят от официалното одобрение на мнозинството от целия Европейски парламент и днес предстои гласуване, което според някои законодатели вероятно ще премине успешно, предвид одобрението на комисията, съобщава Ройтерс. В статията се цитира Канфин, който заяви, че законодателите са искали "ясен ангажимент да продължат да изпълняват зелената сделка".

Одобрението на комисията за Шефчович и Хукстра дойде едва след като евродепутатите, които не бяха доволни от чутото по време на изслушванията по-рано тази седмица, отговориха на допълнителни въпроси, съобщава Politico.

По-специално, "зелено мислещите" евродепутати се опитаха да окажат натиск върху кандидатите, като поискаха яснота по конкретни законодателни досиета и дипломатически усилия, включително определяне на новата цел на ЕС за климата за 2040 г., продължава статията. "Но колкото и да настояваха, че става дума за същество, в крайна сметка те размахаха ръка на кандидатите, въпреки че не получиха почти никакви нови политически ангажименти", отбелязва Politico.

Хукстра, който е бил външен министър на Нидерландия, беше разпитан за трудовата си история и ангажираността си с действията в областта на климата по време на тричасова сесия в понеделник вечерта, тъй като преди това е работил за петролния гигант Shell, съобщава Guardian.

Той е заявилпред комисията: "Изкопаемите горива трябва да останат в историята, колкото по-скоро, толкова по-добре", се казва в статията.