Апокалиптичният език за изменението на климата може да накара хората да се чувстват "безнадеждни", предупреждава новият научен ръководител на ООН по въпросите на климата Джим Скеа

Новият председател на Междуправителствената експертна група по изменение на климата (МГИК), проф. Джим Скиа, предупреди, че "твърде многото "апокалиптичен език" по отношение на изменението на климата рискува да подкопае факта, че човечеството все още може да направи много неща по въпроса", съобщава Sky News.

Скеа заяви пред журналисти, че МГИК трябва да се справи с деликатното равновесие на комуникацията както за спешността на изменението на климата, така и за способността на хората да се справят с него, пише изданието.

The Guardian съобщава, че Скиа също така е "казал, че одобряването на нови петролни и газови находища само увеличава и без това големите запаси, които ще трябва да се запазят в земята, за да се достигнат границите на глобалното затопляне".

Той добавя: МГИК не коментира политиките за климата на отделните държави, но коментарите на Скиа в понеделник ясно показват, че последните действия на правителството на Обединеното кралство са забавили действията в областта на климата