Кандидатът за ръководител на ЕС по въпросите на климата Вопке Хукстра заяви на изслушване пред законодателите на ЕС в понеделник, че ще се опита да отпусне средства за развиващите се страни чрез глобално облагане на изкопаемите горива, включително тези, използвани от авиокомпаниите и корабната индустрия, съобщава Financial Times.

Вестникът продължава: "Бас Ейкхаут, холандски депутат от Зелените, постави под въпрос "надеждността" на Хукстра по отношение на данъците върху горивата, тъй като подобни решения изискват единодушие между страните от ЕС. Юта Паулус, германски зелен евродепутат, заяви след изслушването: "Хукстра знае много добре, че споразумение за какъвто и да е глобален данък ще бъде или несъществено, или забавено, или и двете".

Вестникът допълва, че Хоекстра е бил критикуван от някои членове на ЕП за това, че е работил за петролната компания Shell.

Блумбърг отбелязва, че председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен е предложила Хукстра за нов комисар по въпросите на климата, след като Франс Тимерманс подаде оставка миналия месец, за да оглави левия алианс на Нидерландия на националните избори. "Ако бъде одобрен от [Европейския] парламент и държавите членки, Хукстра ще контролира регулирането на климата, за да превърне Зелената сделка... в реалност", допълва изданието.

Изданието също така съобщава: "Кандидатът за комисар заяви, че ще действа "в съответствие" със съветите на научния съвет на ЕС за намаляване на парниковите газове с поне 90% до 2040 г. Докато Европа планира да предложи закон за целта си за намаляване на емисиите за следващото десетилетие едва след изборите, комисията ще публикува очертание на вариантите за новата цел през първото тримесечие на следващата година."

Ройтерс съобщава, че решението на парламента дали да приеме Хукстра за ръководител на политиката в областта на изменението на климата е било отложено за 14:00 ч. днес.

В други европейски новини Ройтерс съобщава, че холандският министър на климата Роб Йеттен "заяви в понеделник, че през следващите седмици ще работи за създаването на силна международна коалиция за постепенно премахване на субсидиите и данъчните облекчения, свързани с използването на изкопаеми горива, обвинявани за глобалното затопляне". Отделно от това Ройтерс съобщава, че министърът на енергетиката на Испания и ръководителят на Международната агенция по енергетика са подкрепили призива на Нидерландия за борба със субсидиите за изкопаеми горива.

Междувременно Ройтерс съобщава, че ЕС обмисля да се откаже от централна част от реформите на пазара на електроенергия в блока на фона на безизходицата между Франция и Германия.

Новинарската служба продължава: "Въпросът е дали правителствата ще могат да предлагат на съществуващите електроцентрали договори за производство на електроенергия на фиксирани цени, подкрепени от държавата, след което да събират излишните приходи, генерирани от тези договори, и да ги изразходват за субсидиране на промишлеността.

Франция желае да прилага тези субсидии за своя ядрен парк, а предложените правила се подкрепят от централните и източните държави. Германия и други страни обаче са твърдо против, тъй като предупреждават, че това би могло да даде предимство на френската промишленост пред тяхната собствена."