Подобно на предишната гореща вълна, жегите на Балканите ще последват тези от Франция и Великобритания, но с 2-3 дни закъснение. У нас подобни екстремални стойности няма да има, въпреки, че ще бъде горещо.

За разлика от тези в началото на месеца, обаче, сценарият ще бъде различен.

След като достигнат максималната си степен, горещините в Бенелюкс, Великобритания, Франция и част от Германия, ще продължат на север, към Скандинавието. Там в събота и неделя ще бъде много горещо, с ненормално за региона мощен горещ антициклон, изграден отчасти и благодарение на топлата инжекция от Западна Европа.

Според УКМЕТ, британските метеослужби, на летище Хийтроу, близо до Лондон, тези дни са възможни и стойности на максималната температура до 38 градуса. Дори да не стане толкова, 35 градуса са практически сигурни и с голяма вероятност ще падат горещи температурни рекорди, които в случая с измерванията във Великобритания са на над 200 години.

Ето как изглеждаше пък Франция вчера от сателита - масово в 40 градуса:

В Скандинавието температурните рекорди са също сигурни, като тях ще следим в края на тази и началото на следващата седмица.

Следва още по-интересен етюд. В източната периферия на споменатия скандинавски антициклон и един циклонален вихър, разположен над Североизточна Европейска Русия, към централните руски равнини ще се спусне ненормално студен за това време на годината арктичен въздух, с температура във височина отначало до минус 5-6 градуса.

Карта на очакваните максимални температури днес

Снимка: Meteoinfo.by

Студът, според актуалните сценарии ще се спусне до Москва, където максималните стойности първите 1-2 дни няма да превишат 15-18 градуса, а минимумите ще са малко  над нулата, като е възможно на места в ниските части да има и отрицателни минимуми.

Това ще бъдат рекордно ниски стойности за руската столица -  все пак е месец юли.

Когато някъде има сериозно захлаждане, мнозина питат "къде е глобалното затопляне?". Работата е там, че е тук. Точно то прави възможно такива резки климатични аномалии с голяма честота и контрастност. Студеното "московско" ядро, спускайки се далеч на юг, бързо ще се трансформира и дневните температури в Москва ще минат над 20 градуса, оставайки само няколко хладни утрини, докато горещият бивш западноевропейски въздух, заедно с една още по-гореща въздушна маса през Западен Сибир ще обхванат в горещи клещи западните части на Арктика, повишавайки до близо 10 градуса във височина температурата на въздуха над Северния полюс.

Карта на очакваното разпределение на температурата във височина в началото на следващата седмица. Виждат се северните ветрове и ненормално студената въздушна маса над Източноевропейската равнина

Снимка: Meteoinfo.by

Така че и жегата, и студът, са двете страни на една монета и индикират ясно, че климатът се намира в състояние на своеобразна "треска", мятайки се в крайности, като горещите аномалии, разбира се, са няколко пъти повече от студените.

В нашата страна, след днешния малко по-хладен ден, горещините, но в по-умерен вид, ще се завърнат от утре, а най-горещо ще бъде от петък до неделя. При това, няма да се разминем и без гръмотевични бури, най-вече около планините и в западните райони.