Нова гореща вълна с очаквани температури между 37 и 43 градуса по Целзий обхвана от днес Северозападна Европа, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Очаква се захлаждане да настъпи чак в петък.

Почти всички райони на Франция ще бъдат засегнати от горещините с изключение на югоизточните и северозападните. Не се очаква обаче да бъде подобрен националният температурен рекорд от 46 градуса по Целзий, поставен през юни в Южна Франция. Заради горещините е предвидено да се осигури допълнителни количества вода за участниците в колоездачната обиколка на Франция. Париж ще е особено засегнат от новата гореща вълна - за четвъртък там прогнозата е за 41 градуса. Предишният рекорд там от 40,4 градуса е от 1947 г.

Високи температури се очакват и в Германия. За района на Кьолн са прогнозирани 41 градуса по Целзий, а в провинция Саар се очаква чупене на рекорда от 2015 г. от 40,3 градуса.

Заради горещините предупреждение за опасно време е обявено за Белгия и Холандия.

Великобритания също се готви за температурни рекорди, които могат да бъдат не само за месеца, но и исторически, казват метеоролози. В четвъртък в югоизточната част на Англия се очакват 37 градуса по Целзий, което е повече от рекорда за юли от 36,7 градуса и се доближава до абсолютния температурен рекорд от 38,5 градуса, поставен през август 2003 г.

Горещо време се очертава и в Италия, допълва ТАСС. Министерството на здравеопазването обяви за утре опасност заради жегата в пет града, сред които Флоренция, Перуджа, Торино, Бреша и Болцано. За четвъртък е обявена "тревога" в още осем града - Генуа, Верона, Болоня, Рим, Фрозиноне, Пескара, Риети и Триест.

Това е втората гореща вълна за по-малко от месец в Западна Европа след края на юни. Тя подсилва страховете, че ще има драстична суша. Във Франция вече в 73 департамента от общо 101 са наложени ограничения при ползването на вода.