Климатичните модели в целия свят продължават да предупреждават за евентуално развитие на Ел Ниньо по-късно тази година - модел на затопляне на океана в Тихия океан, който може да увеличи риска от катастрофални метеорологични явления по света.

Някои модели повишават възможността по-късно тази година да се появи екстремен или "супер Ел Ниньо", който се характеризира с много високи температури в централен район на Тихия океан около екватора.

Последният екстремен Ел Ниньо през 2016 г. спомогна за повишаване на глобалните температури до най-високите в историята, подкрепено от причиненото от човека глобално затопляне, което предизвика наводнения, суши и епидемии от болести.

 

Австралийското бюро по метеорология съобщи във вторник, че всичките седем модела, които е проучило, включително тези на метеорологичните агенции във Великобритания, Япония и САЩ, показват, че температурата на морската повърхност ще премине прага на Ел Ниньо до август.

Но Бюрото и климатолозите предупредиха, че прогнозите са много по-малко надеждни през есента в южното полукълбо и трябва да се "разглеждат с известна предпазливост".

Според Бюрото съществува 50 % вероятност Ел Ниньо да се развие преди края на годината.

Характерно за Ел Ниньо е повишаването на температурата на морската повърхност с поне 0,8C над дългосрочната средна стойност в район в централната част на екваториалния Тихи океан. Екстремните Ел Ниньо се характеризират с температури в този регион от 2C над средните.

Няколко от прогнозите сочат, че температурите могат да достигнат толкова високи стойности до октомври, но учените отново призоваха за предпазливост по отношение на резултатите.

Д-р Майк Макфаден, старши научен сътрудник в Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ, заяви, че в исторически план Ел Ниньо обикновено се появява на около четири години.

"Предстои ни такъв. Въпреки това, големината на прогнозираните Ел Ниньо показва много голям размах, всичко от блокбъстър до слабак", казва специалистът.

Според него големите Ел Ниньо обикновено се появяват на всеки 10-15 години и затова би било "много необичайно" да видим такъв толкова скоро след последния голям Ел Ниньо през 2015 и 16 г.

"Въпреки това природата има свойството да ни сюрпризира, точно когато си мислим, че знаем всичко", добавя той.

"Наистина големите отзвучават по цялата планета с екстремни засушавания, наводнения, горещини и бури. Ако това се случи, ще трябва да се подготвим. Възможно е и да се размине. И в двата случая трябва да сме бдителни и подготвени."

Катрин Гантър, климатолог в Бюрото, също е заявила: "В момента се очаква да се случи нещо, което да доведе до сериозни промени в климата: "Прогнозата е трудна, но в международните климатични модели се наблюдава последователност на затоплянето към нивата на Ел Ниньо."

Бюрото следи и температурите в Индийския океан, където има "леко повишен риск" от развитие на условия, които обикновено предизвикват по-сухи условия в югоизточните и централните части на страната, засилвайки ефекта на Ел Ниньо.

Тя казва, че за Австралия силата на Ел Ниньо невинаги съвпада със силата на въздействията, но добавя: "По време на Ел Ниньо обикновено се наблюдава намаление на валежите в източната част на Австралия през зимата и пролетта, а също така се наблюдават и дневни температури над средните в южните две трети от страната."

Тези условия увеличават риска от пожари в храстите и горещини.

Проучванията сочат, че с продължаването на глобалното затопляне се увеличава и вероятността светът да преживее екстремни събития от типа "Ел Ниньо". В Австралия Ел Ниньо увеличава риска от суши, горещини и пожари в източната част на страната, а за Големия бариерен риф повишава перспективите за масово избелване на коралите.

В световен мащаб предишните Ел Ниньо са довели до рекордно високи средни температури и са били свързани с наводнения и свлачища в Централна Америка, суши в Южна Америка и провалени или забавени мусони в Индия. Най-силният Ел Ниньо през този век, от 2015 г. до 2016 г., беше свързан с епидемии от болести по целия свят, включително холера и треска денга.

 

Като предупреждение Макфадън и други учени посочват 2014 г., когато имаше ранни прогнози за силен Ел Ниньо, които не се сбъднаха. Но най-силният Ел Ниньо през този век наистина започна през следващата година, казва д-р Агус Сантосо, експерт от Университета на Нов Южен Уелс по климатичните промени в Тихия океан.

Той заявява, че откакто наблюденията са станали по-надеждни през 50-те години на ХХ век, е имало само три екстремни Ел Ниньо - от 1982 до 83 г., от 1997 до 98 г. и от 2015 до 16 г. Някои учени смятат за екстремно събитие и Ел Ниньо от 1972 до 1973 г.

Сантосо заяви: "Прогнозите клонят към Ел Ниньо, но дали той ще бъде слаб или силен... ще трябва да изчакаме още известно време."

Ученият добавя, че  "все още трябва да обмисляме" перспективите за екстремен Ел Ниньо, но до юни ще има много по-голяма увереност в моделите.