Правителството на Перу ще похарчи 1,06 млрд. долара за мерки, свързани с климата и метеорологичните условия, съобщи член на правителството, в опит да предотврати и ограничи климатичните промени и Ел Ниньо, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Ел Ниньо, метеорологичен феномен в Тихия океан, който влияе на времето, вероятно ще допринесе за обилни валежи и потенциални наводнения, които се очакват в Перу от април.

Министърът на икономиката Алекс Контрерас направи съобщението по време на заседание на кабинета с президента Дина Болуарте, като подчерта "значителните рискове" от климатичните събития, които могат да засегнат икономическото състояние на страната.

Неотдавнашните проливни дъждове и наводнения, които последваха мощния циклон Яку, причиниха щети на инфраструктурата за над 300 млн. долара в южноамериканската страна, посочи Контрерас.

Министърът заяви, че планът за разходи ще се съсредоточи върху региони, в които се очакват най-големи климатични последици, като изплащането на средствата ще започне през следващите седмици.

По-рано този месец правителствената агенция ЕНФЕН, която проучва Ел Ниньо, издаде предупреждение за крайбрежните райони поради това, което тя описа като неочаквано повишаване на температурите на повърхността на Тихия океан.

По време на заседанието на кабинета премиерът Алберто Отарола заяви, че очакваното затопляне вероятно ще продължи през юли, като през април и юни е възможно да паднат валежи над нормата.

Перу претърпя големи бедствия, свързани с метеорологичните условия, през последните години, припомня Ройтерс

През 2017 г. времето, свързано с Ел Ниньо, е виновно за най-малко 162 загинали, заедно със сериозни щети на инфраструктурата, включително пътища и мостове, равняващи се на 2 % от икономиката на страната, показват официални данни.