Съединените щати, най-големият износител на пластмасови отпадъци в света, е сред 14-те страни, от които идват пластмасовите отпадъци в Малайзия.

Страната ще изпрати 3000 тона пластмасови отпадъци обратно в страните, от които са дошли, каза министърът на околната среда във вторник. Миналата година тя стана основната дестинация за пластмасовите отпадъци, след като Китай забрани вноса им, като отряза квотата за преработка с над 7 милиона тона боклук годишно.

>>>Виж галерия от снимки>>>

В Малайзия се появиха десетки преработвателни предприятия, много от които нямат лицензи за експлоатация, а общините се оплакват от екологични проблеми. Ео Би Ин, министър на енергетиката, технологиите, науката, околната среда и изменението на климата, заяви, че 60 контейнера с боклук, които са били контрабандно вкарани в страната, ще бъдат върнати обратно.

Филипинският президент Родриго Дутерте миналата седмица също нареди на правителството си да наеме частна корабна компания, която да изпрати 69 контейнера за отпадъци обратно в Канада или да ги остави в териториалните и води, ако им бъде отказано. Канада заявява, че отпадъците, изнасяни за Филипините от 2013 г. до 2014 г., са чрез търговски сделки, извършени без съгласието на правителството.

Малайзийските длъжностни лица са идентифицирали най-малко 14 страни на произход на отпадъците, включително САЩ, Япония, Франция, Канада, Австралия и Обединеното кралство.

Ео Би Ин е заявил още, че гражданите на развитите страни не знаят, че техният боклук, който според тях се рециклира, вместо това се транспортира в Малайзия, където се изхвърля с вредни за околната среда методи.

Например, британска компания за отпадъци е изнесла около 50 000 тона пластмасови отпадъци в Малайзия през последните две години. Малазийските власти призовават чуждестранните правителства да разследват такива компании.

До момента Малайзия вече е върнала пет контейнера с пластмасови отпадъци в Испания.