Реакцията по отношение на редица протести срещу климата, които се провеждат в Обединеното кралство, продължава.

В "Гардиън" Джордж Монбиот реагира на негативната реакция срещу протестиращите, които хвъриха супа върху картина на Ван Гог:

"Навсякъде виждам твърдения, че "екстремните" тактики на природозащитниците ще накарат хората да "спрат да слушат". Но как бихме могли да се вслушваме по-малко в предупрежденията на учени, активисти и изтъкнати комисии? Как бихме могли да обръщаме по-малко внимание на учтивите възражения на "почтените" протестиращи срещу унищожаването на обитаемата планета? Нещо трябва да ни разтърси от ступора."

Междувременно в "Дейли телеграф" климатоскептичният автор Рос Кларк пише, че реакцията на полицията на неотдавнашните протести "Просто спрете петрола" във Великобритания "говори много за това какво не е наред с Великобритания днес".

Той се оплаква от впечатлението, което активистите за климата ще оставят у хората в други страни и казва, че образите на активистите ще бъдат "много по-силни" в съзнанието на хората, отколкото гледката на икономическите обрати на британските министри.

"Просто спрете петрола" се превърна в мощен символ на нашия национален упадък", казва той, връщайки се към Студената война, която според него западните държави са спечелили, защото "хората, лишени от стандарта на живот, на който се радвахме, нямаше да търпят това".

Той казва, че сега Великобритания е "упадъчна страна, в която икономическият растеж е почти спрял и в която полицията изглежда толерира, дори подпомага, група активисти, които активно искат да свият икономиката и да направят хората по-бедни".

Кларк е разочарован, че "презираме министър-председател, който иска да превърне в свой приоритет насърчаването на икономическия растеж" и казва, че това, което той възприема като програма срещу растежа, ще затрудни изграждането на "жизнеспособни проекти за зелена енергия", както и на нови летища и газови запаси.

Редакционната статия на "Сън" преминава през обичайния сценарий на вестника при обсъждане на активистите за климата, като заклеймява блокиращите пътищата като "екоманиаци" и призовава за по-строги наказателни мерки от страна на полицията.

Дейли Експрес използва подобни послания в редакционната си статия, като критикува "така наречените екопротестиращи" като търсещи внимание, като същевременно се позовава на въображаемите "разумни хора" в цялата страна, които биха одобрили строги мерки за справяне с тях.

The Times публикува статия от писателя на свободна практика Джавад Икбал, който казва: "Правото на протест е жизненоважно за всяко свободно общество, но младежките подвизи на ековойниците са подигравка с тези свободи, като се отнасят с пренебрежение към правата на другите да се занимават със законната си работа и бизнес."

Междувременно в статия за списание "Интелиджънсър" в Ню Йорк Ерик Левиц заявява, че неотдавнашният протест на "Просто спрете петрола", при който активисти хвърлиха супа върху картина на Ван Гог, "със сигурност успя да предизвика заглавия за изменението на климата без реална цена за нашето колективно художествено наследство".

Въпреки това той добавя, че "не е ясно дали подобни заглавия ще допринесат много за декарбонизацията в този момент". Според Левиц настоящата енергийна криза е разкрила това, което той вижда като "твърди граници на това колко много може да постигне театралната агитация срещу добива на изкопаеми горива", като отбелязва, че намаляването на производството на изкопаеми горива според целта на Just Stop Oil би имало "катастрофални" социални последици.