Guardian посвещава първата си страница на специална поредица, наречена "Голямото въглеродно разделение". Основната статия е посветена на резултатите от новините на Oxfam, които разкриват, че "най-богатият 1% от човечеството е отговорен за повече въглеродни емисии от най-бедните 66%, което има тежки последици за уязвимите общности и глобалните усилия за справяне с климатичната криза".

В нея се добавя: "Най-всеобхватното проучване на неравенството в областта на климата в световен мащаб, правено някога, показва, че тази елитна група, състояща се от 77 милиона души, включително милиардери, милионери и хора със заплата над 140 000 щатски долара (112 500 британски лири) годишно, е отговорна за 16% от всички емисии на CO2 през 2019 г. - достатъчно, за да причини повече от един милион излишни смъртни случая поради горещините, според доклада.

През последните шест месеца Guardian работи ексклузивно с Oxfam, Стокхолмския институт по околна среда и други експерти, за да изготви специално разследване - "Голямото въглеродно разделение". То изследва причините и последиците от неравенството по отношение на въглеродните емисии и непропорционалното въздействие на свръхбогатите хора, които са наричани "елитът на замърсителите".

Правосъдието в областта на климата ще бъде сред основните теми в дневния ред на срещата на върха на ООН за климата COP28 този месец в Обединените арабски емирства. Докладът на Оксфам показва, че макар най-богатите 1% да водят изолиран от климата и климатизиран живот, техните емисии - 5,9 млрд. тона CO2 през 2019 г. - са причина за огромни страдания.

Като се използва формулата за "цена на смъртността", използвана от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ и други - 226 излишни смъртни случая в световен мащаб на всеки милион тона въглерод, в доклада се изчислява, че емисиите само на 1% от населението ще бъдат достатъчни, за да причинят смъртта на 1,3 милиона души, свързана с горещините, през следващите десетилетия.

За периода от 1990 г. до 2019 г. натрупаните емисии на 1 % се равняват на унищожаването на миналогодишните реколти от царевица в ЕС, пшеница в САЩ, ориз в Бангладеш и соя в Китай."

Поредицата включва материал, който започва: "Ние не сме еднакво виновни за повишаването на температурите и признаването на това е важна стъпка в намирането на възможни решения."

Друга статия е със заглавие: "Емисиите на дванадесет милиардери, свързани с климата, превишават замърсяването на 2,1 млн. жилища, установява анализът". Това води до допълнителен материал: "Илон Мъск някога е бил екологичен герой: все още ли е рядък зелен милиардер?"

Във връзка с това "Гардиън" публикува и писмо, подписано от 19 водещи благотворителни организации и активисти в Обединеното кралство - включително "Грийнпийс", "Християнска помощ" и "Патриотични милионери в Обединеното кралство" - в което се твърди, че могат да бъдат събрани милиарди лири, за да се подпомогне финансирането на декарбонизацията: "

Канцлерът на Обединеното кралство Джереми Хънт беше предупреден, че борбата с извънредната ситуация с климата ще изисква по-високи данъци върху богатството и големите корпоративни замърсители по време на есенното изявление, а не пакет от облекчения за богатите."