Неизбухнала бомба от Втората световна война, потопена в италианска река, е открита, след като изключителната суша е оголила участъци от водната площ, предава БиБиСи.

450-килограмовата бомба е открита от рибари на брега на пресъхналата река По.

Големи участъци от 650-километровата река са пресъхнали по време на най-тежката суша в Италия от 70 години насам.

Необичайно горещото време и ниските нива на валежите задълбочиха недостига на вода в Северна Италия и засилиха опасенията за последиците от изменението на климата.

"Бомбата беше намерена от рибари на брега на река По", заяви пред агенция Ройтерс официалният представител на армията полковник Марко Наси.

Как екстремните метеорологични условия са свързани с изменението на климата?

Неизбухналото устройство, което според италианските военни е съдържало 240 кг експлозив, е открито през юли близо до ломбардското село Борго Вирджилио.

Съобщава се, че около 3000 жители наблизо са били евакуирани, за да могат експертите по обезвреждане на бомби да извършат безопасно контролирана експлозия в неделя.

"Отначало някои от жителите заявиха, че няма да се преместят, но през последните няколко дни смятаме, че сме убедили всички", заяви местният кмет Франческо Апори.

Въздушното пространство на района също беше затворено за кратко, както и речният трафик по самия воден път.

Река По е най-дългата река в Италия, която тече от югозападните Алпи до Адриатическо море, но годишните сателитни снимки от тази година показват разширяващи се участъци от пресъхналото речно корито в резултат на изключителната суша.

Миналия месец италианските власти обявиха извънредно положение в районите около река По, която напоява около една трета от селскостопанската продукция на страната.

През последните месеци течението на реката е отслабнало дотолкова поради горещините и липсата на валежи, че според земеделските стопани в долината на река По в реката вече се просмуква солена морска вода, която унищожава реколтата.