Има хиляди нови смъртни случаи по време на бруталните горещини в европейските страни през миналия месец, съобщава Politico, позовавайки се на собствен анализ на "предварителни данни", публикувани от няколко национални статистически служби.

В него се казва, че през седмицата от 18 юли в Германия е имало повече от 3000 допълнителни смъртни случая, като се изключат тези, които се дължат на Ковид-19.

Изданието добавя: "Няма съмнение, че екстремните горещини са смъртоносни, но преброяването на жертвите е трудно. Прекомерната смъртност не представлява точен брой смъртни случаи по време на горещините, а експертите предупреждават, че е необходим подробен анализ - в продължение на месеци или години - за да се определи колко души са починали."

Това се илюстрира от съобщенията, че за две седмици в Испания е имало повече от 5 000 случая на свръхсмъртност, а в Португалия - близо 900, докато официалните данни за тези страни за смъртните случаи, свързани с горещините, са съответно 1 682 и повече от 1 000, съобщава изданието.

В него се казва, че през най-горещите седмици на юли в Нидерландия е имало над 500 смъртни случая, а в Обединеното кралство - над 1 000.

В Обединеното кралство електронното издание "i-news" разглежда друг показател - увеличението на броя на смъртните случаи през седмицата на горещата вълна спрямо предходната седмица.

В него се казва, че в Англия и Уелс са регистрирани 567 смъртни случая, и се добавя: "Макар че официалните лица не са потвърдили, че скокът на смъртните случаи е в резултат на екстремните горещини, през септември ще бъде публикуван анализ на смъртните случаи в резултат на горещата вълна."

В статията се казва, че през седмицата на предишния рекорд в Обединеното кралство, когато през 2019 г. е регистрирана температура 38С, е имало 1566 смъртни случая, свързани с горещините, като се цитира Службата за национална статистика.