Горските пожари в Гърция продължават да доминират на първите страници на вестниците.

Досега през тази година в Гърция са изгорели над 29 000 хектара - почти 2,5 пъти повече от средното за последните години,  съобщава Times.

Според вестника досега в атмосферата от пожарите са изхвърлени около 800 000 тона въглероден диоксид.

Изданието отбелязва, че предишният максимум за Гърция през юли е бил 470 000 тона през 2007 г., докато през повечето години броят им е под 200 000.

Това се случва в момент, когато Politico съобщава, че горските пожари са продължили да горят в цялата страна и вчера, принуждавайки десетки хиляди хора да се евакуират от популярни туристически дестинации. Изданието продължава: "Перспективите са ужасни, като се прогнозират силни ветрове, които ще разпалват пламъците на фона на продължаващите горещини. В неделя следобед живакът в Атина достигна 43 градуса, а в Ситейо, Пелопонес, беше регистрирана рекордна максимална температура от 46,4 градуса, според Атинската национална обсерватория.

Най-сериозният пожар, с който се борят пожарникарите, е на остров Родос в южната част на Егейско море. "Вече седми ден пожарът е под контрол", заяви заместник-кметът на Родос Константинос Тараслиас пред гръцката държавна телевизия ERT в понеделник, когато бяха разпоредени нови евакуации."

В понеделник повече от 2000 почиващи бяха върнати у дома със самолет, посочва Ройтерс. Daily Mail пише, че "гръцките пожарникари подозират, че вината за пожарите е умишлен палеж", и посочва, че в момента се разпитват група заподозрени. Той добавя: "Горещата вълна, която обхвана цяла Европа, също не е помогнала".

В туита на професора от Метеорологичната служба Ричард Бетс той обяснява: "Източникът на запалване - злополука, умишлен палеж и т.н. - не е от значение тук. Ако веднъж възникне пожар, независимо от причината, и ако пейзажът е сух като въглен поради горещото време, вероятността той да стане сериозен е много по-голяма. А изключително горещото и сухо време се случва все по-често в Средиземноморието."

 Ройтерс съобщава, че "германското правителство ще свика кризисна среща в понеделник (днес), за да обсъди въздействието на горските пожари на гръцкия остров Родос върху германските туристи".

Много други издания, сред които Independent, Evening Standard и Washington Post, също отразяват пожарите в Гърция.

Междувременно Daily Telegraph пита кога ще свършат екстремните горещини в Европа. Вестникът съобщава, че силните горещини се дължат на "вълнообразното" струйно течение, което според него "ще се оправи до дни". Вестник i съобщава, че влошаването на екстремните метеорологични явления ще доведе до повишаване на застрахователните премии при пътуване.

Ройтерс пише, че хората в Южна Европа "са се втурнали да купуват вентилатори и дори да инвестират в климатици, за да се охладят".

Отделно от това Ройтерс съобщава, че "броят на жертвите на горските пожари, обхванали райони на Алжир, е нараснал до 34 души, включително 10 войници в понеделник, съобщиха от вътрешното министерство, тъй като горещата вълна се разпространява в Северна Африка и Южна Европа".