В сряда замърсяването на въздуха с токсични вещества в САЩ достигна най-лошото си ниво в историята заради дима от горските пожари, съобщава "Гардиън".

Изследователи от Станфорд са изчислили, че средностатистическият американец е бил изложен на 27,5 микрограма на кубичен метър малки прахови частици, пренесени в САЩ от канадските горски пожари, продължава изданието.

Axios съобщава, че 61,8 милиона души в някои от най-населените американски градове са били изложени на повече от 50 микрограма на кубичен метър въздух.

В четвъртък Метрополитенският съвет на Вашингтон и окръжният департамент по енергетика и околна среда издадоха предупреждение за "лилав код" за качеството на въздуха, което показва много нездравословни условия за всички, като дейностите на открито "от професионалния спорт до събирането на боклука" бяха отменени, съобщава Washington Post.

В Ню Йорк индексът на качеството на въздуха достигна над 400 в някои части на града в сряда следобед, което е най-лошото ниво в световен мащаб и приблизително 58 пъти повече от препоръките на Световната здравна организация, съобщава "Индипендънт". Градският комисар по здравеопазването Ашвин Васан заяви пред репортери в сряда, че качеството на въздуха е най-лошото от 60-те години на миналия век, като се очаква условията да продължат няколко дни, се казва още в статията.

В Канада екипите за борба с горските пожари продължават да се борят със стотици пламъци в цялата страна, което министър от Квебек определи като "безпрецедентна" ситуация, съобщава "Гардиън".

Според министъра на готовността за извънредни ситуации Бил Блеър повече от половината от 414-те пожара в страната са извън контрол, като най-топлите и сухи месеци на годината тепърва предстоят, продължава статията.

В момента в Канада се изпраща международна помощ, включваща пожарникари от САЩ, Южна Африка, Австралия, Нова Зеландия, Франция, Португалия и Испания, съобщава Ройтерс, за да се помогне за спирането на пожарите, които вече са изпепелили около 4,3 млн. хектара (10,6 млн. акра), което е около 15 пъти повече от средногодишната стойност за последното десетилетие.

Очакваше се димът от канадските пожари да се прехвърли над Норвегия от четвъртък, въпреки че няма да причини проблеми на хората, живеещи там, съобщава "Ню Йорк Таймс".