Марко Силва, "специалист по дезинформация на климата" в Би Би Си, е проучил и написал новина в медията за това как "тайни интернет отмъстители са превърнали в своя мисия борбата с отричането на климатичните промени в Twitter".

В статията се обяснява: "Нинджите" започнаха да следят известни акаунти в Туитър, които оспорват основните научни данни за изменението на климата. Всеки път, когато тези потребители публикуват в Twitter нещо, което нарушава правилата на платформата, те ги докладват.

Отричането на климатичните промени не е забранено в Twitter, но някои други видове съдържание са забранени - като заплахи, тормоз или реч на омразата.

До ноември миналата година [когато Елон Мъск пое компанията] публикуването на подвеждащи твърдения за Covid-19 също можеше да доведе до премахване на туитове или спиране на акаунти.

В края на краищата няма значение дали са спрени заради дезинформация за Covid-19 или нацистки символи - казва Мария - една от анонимните "нинджи".

"Когато ги няма, значи ги няма. Хиляди часове бавна и усърдна работа се отплащат - или поне така искат да вярват "нинджите".

Те твърдят, че в резултат на действията им са били спрени около 600 акаунта в Twitter, които пропагандират отричането на климатичните промени."

Остава спорно, доколко подобна практика е оправдана, независимо от конкретните и цели и дали подобни "трикове" не се прилагат и по други наболели теми, както и крайният ефект върху свободата на словото.

Всъщност, подобни групи биха могли да бъдат определени като "летящи ескадрони" или дори с още по-нелицеприятни сравнения. Вероятно мнозина биха ги определили като вид тролове.