Треската денга настъпва в различни части на Европа заради климатичните промени, предупредиха учени.

Това стана, след като британка се зарази с болестта по време на ваканция в южната част на Франция, съобщи пи Ей мидия/ДПА, цитирани от БТА.

Британката, която е на 44 години, се е заразила с тропическата болест при посещение в Ница през септември миналата година. Тя имала треска, главоболие, мускулни болки и обриви в продължение на три дни, но впоследствие не се наложило медицинско лечение.

Пациентката била диагностицирана с денга след изследвания в Лабораторията за редки чуждестранни патогени във Великобритания, където жената отишла на изследвания след завръщането си от ваканцията във Франция. Семейството, при което била отседнала във Франция, също се оплакало от подобни симптоми.

"Този случай е част от взрив на над 30 местно разпространени случая в южната част на Франция през 2022 г., което подчертава бързо променящата се епидемиология на денга. 

Кклиматичните промени, особено при по-високи температури и повече дъждове и при нарастващата глобална търговия и туризъм, можем да видим в много части на Европа комбинация от фактори, подходяща за прояви на денга", каза д-р Оуен Донъли от Болницата за тропически болести в Лондон.

Той представи случая на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести в Копенхаген.