Ню Йорк стана първият щат в САЩ, който забрани използването на газови печки и други изкопаеми горива в повечето нови сгради, съобщава Washington Post.

В материала се казва, че вчера щатът е одобрил бюджет на стойност 229 млрд. долара, "който ще забрани използването на природен газ и други изкопаеми горива в повечето нови жилища и други строежи, което е голяма победа за активистите за климата".

Вестникът добавя: "Този ход, който вероятно ще бъде оспорен в съда от индустрията за изкопаеми горива, ще послужи като тест за правомощията на щатите да забраняват изкопаемите горива, а не просто да насърчават строителите да изграждат сгради с ниски въглеродни емисии. Законът на практика изисква изцяло електрическо отопление и готвене в нови сгради, по-ниски от седем етажа, до 2026 г., а за по-високите сгради - през 2029 г."

Статията отбелязва, че газовата индустрия и нейните републикански поддръжници са изразили съмнения дали забраната на газта в Ню Йорк може да издържи на правни предизвикателства. Някои защитници на климата се притесняват, че решението на 9-ия апелативен съд на САЩ, който отмени първата в страната забрана за използване на газ в калифорнийския град Бъркли, може да има смразяващ ефект върху други градове и окръзи.

Въпреки че решението на съда не е правно обвързващо в по-голямата част от САЩ, колебанието за приемане на местни забрани за използване на газ може да се разпространи навън, казва Мат Веспа, старши адвокат в организацията с нестопанска цел Earthjustice."

The Hill също публикува историята. Междувременно в. "Гардиън" съобщава за "Мръсното разделение в Америка": "Щатът Ню Йорк прие закон, който ще увеличи производството на енергия от възобновяеми източници в щата и представлява важна стъпка към извеждането на комуналните услуги от частни ръце и превръщането им в публична собственост. Законопроектът, включен в новия бюджет на щата, ще изисква от обществения доставчик на електроенергия в щата да произвежда цялата си електроенергия от чиста енергия до 2030 г."

В други новини от САЩ Ройтерс съобщава, че Сенатът на САЩ е гласувал вчера за отмяна на суспендирането на митата на президента Джо Байдън върху соларните панели от четири държави от Югоизточна Азия, като добавя, че Байдън "се е зарекъл да наложи вето на закона, който миналата седмица премина през Камарата на представителите".

Politico нарича гласуването в Сената "двупартиен упрек към политиката на соларните тарифи", тъй като мярката на републиканците беше подкрепена от девет демократи.

The Hill изказва същото мнение. Bloomberg казва, че гласуването "подчертава дълбокия сблъсък относно продължаващата зависимост на САЩ от чуждестранен внос, който да стимулира развитието на възобновяемата енергия в страната".

Той обяснява: "Законодателството създава политически риск за президента, тъй като е обвързано със загрижеността за зависимостта на САЩ от Китай по отношение на критичните минерали, използвани в електромобилите, слънчевите панели и друго оборудване, жизненоважно за прехода към чиста енергия. Очаква се републиканците от Камарата на представителите да проведат гласуване, за да отхвърлят планираното вето на Байдън, въпреки че Камарата не събра необходимото мнозинство от две трети, за да преодолее отхвърлянето му, когато прие мярката миналата седмица."

Отделно от това Politico съобщава: "Обединените автомобилни работници засега се въздържат да подкрепят президента Джо Байдън за преизбиране, като се позовават на опасения относно политиката му за електрическите превозни средства.

В меморандум, изпратен до членовете на UAW във вторник, президентът Шон Фейн заяви, че профсъюзът иска да види как Байдън настоява по-силно за по-добри заплати и обезщетения за работниците в предприятията за електромобили."

Междувременно материал в Hill е със заглавие: "Четири начина, по които Байдън подкрепя изкопаемите горива - и си навлича негативи за това."