Новите котли, работещи само на природен газ, в Обединеното кралство ще бъдат забранени до четири години "съгласно предложенията за нулево потребление на водород в мрежата", съобщава Daily Telegraph.

Вестникът пише, че планът на правителството, споменат в консултация, ще означава, че всички котли, инсталирани след 2026 г., ще трябва да са готови за водород.

Изданието отбелязва, че това е предпочитаният вариант от отоплителната индустрия, а не термопомпи, които работят с електричество.

Financial Times пише, че предложението "вероятно ще разпали отново ожесточен спор за бъдещето на домашното отопление". Той добавя: "Някои учени, климатични групи и електроснабдителни компании твърдят, че водородът е скъп и поставят под въпрос неговата пригодност за битови нужди.

Те настояват, че вече съществуват нисковъглеродни алтернативи на газовите котли под формата на електрически термопомпи.

The Guardian отбелязва, че "забраната за използване на газови котли в нови жилища влиза в сила през 2025 г., въпреки че остава несигурност по отношение на сроковете за постепенното премахване на изкопаемия газ в съществуващите жилища".

В други новини от Обединеното кралство Guardian съобщава, че твърдението на министъра на изравняването Майкъл Гоув, че въглеродните кредити могат да се използват за постигане на въглеродна неутралност на планираната нова въглищна мина в Кумбрия, е било отхвърлено като "глупост" от изпълнителния директор на организацията за въглеродни кредити Gold Standard.