Екип изследователи направи опити с използване на широкоразпространен вид пластмаса: полистирол (една от пластмасите, използвани за производството на еднократни изделия).

Този материал няма токсични свойства, но тревожи природозащитниците с факта, че отнема твърде много време, за да се разложи.

Учените от Океанографския институт на Уудс Хоул и Масачузетския технологичен институт белязали образци от материали в контейнери, пълни с вода.

Към тези контейнери била насочена светлина от ксенонова лампа, яркостта на която надвишавала три пъти яркостта на слънцето на екватора. В резултат на експеримента се оказало, че материалът е частично разложен на въглероден диоксид и други вещества, които се разтварят във вода.

Изводите, направени от резултатите от изследването: за разлагане на полистирола не са необходими хиляди години, а стотици или дори само десетки.

Според изследователите, скоростта на разлагане на полистирола се влияе от неговите отделни компоненти, които са отговорни за качеството и външния вид на материала. Учените планират да проведат допълнителни изследвания, които ще покажат кои добавки помагат на пластмасата да се разложи по-бързо под въздействието на слънчевата светлина.

Оригиналният доклад е под заглавие Sunlight Converts Polystyrene to Carbon Dioxide and Dissolved Organic Carbon