Мощна градушка удари в региона на Чирпан, Първомай и Стара Загора. Това става ясно от снимки и видеоклипове, споделени от "Метео Болканс" в социалните мрежи.

Ледени късове покриха пътя край Чирпан. Хората споделят в социалните мрежи, че са нанесени щети по реколтата в Чирпанско.

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Минималните температури ще са между 4° и 9°, по-ниски във високите полета в Западна България, където има и условия за слана; в София – около 3°. Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево градушката е продължила около 20 минути. Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи най-рано утре.

 

Според радарите на Агенция за борба с градушките градоносните клетки се насочват към Сливен и Котел.

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Минималните температури ще са между 4° и 9°, по-ниски във високите полета в Западна България, където има и условия за слана; в София - около 3°. Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Утре ще е предимно слънчево. След обяд главно в планинските райони ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб предимно северен вятър. Максималните температури ще са между 16° и 21°, в София - около 16°.

През почивните дни вятърът ще е слаб до умерен, отначало от изток-югоизток, после - от изток-североизток. Температурите слабо ще се повишат. В събота над Западна България, по-късно и над Централна, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми; над Източна ще има разкъсана висока облачност.

В неделя повече облачност ще има преди обяд над източната половина от страната, на места с краткотрайни валежи; над западната ще бъде предимно слънчево.