Групата  на ООН по климата заяви, че не може незабавно да се произнесе по жалба на шведската тийнейджърка Грета Тунберг и други радикални екоактивисти, че бездействието на държавите по отношение на изменението на климата нарушава правата на децата, предава Гардиън.

В съобщението се добавя, че е трябвало първо да заведат делото в националните съдилища. Жалбата е подадена до Комитета на ООН по правата на детето през 2019 г. тук и от тогава 18-членният състав провежда изслушвания и обсъждания.

15-те активисти на възраст между осем и 17 години по това време твърдят, че Франция, Турция, Бразилия, Германия и Аржентина са знаели за риска от изменението на климата от десетилетия, но не са успели да ограничат въглеродните си емисии.

"Не се съмнявам, че това решение ще преследва комисията в бъдеще", заяви вносителят на петицията от САЩ Александрия Виласенор за решението от понеделник. "Когато климатичните бедствия са още по -тежки, отколкото са сега, комисията ще съжалява сериозно, че не е постъпила правилно, когато е имала възможност."

Нямаше незабавен коментар от Тунберг.

Случаят е един от нарастващия брой съдебни дела за климата, които се позовават на правата на човека и се разглеждат като създаване на важен прецедент.

Комитетът, съставен от 18 независими експерти по правата на човека, стигна до заключението, че е установена "достатъчна причинно -следствена връзка" между значителните вреди, за които се твърди, че са претърпели децата, и действията или бездействията на петте държави.

Той обаче прие аргументите на петте държави, че децата е трябвало първо да се опитат да заведат дела в националните си съдилища.

"Вие бяхте успешни в някои аспекти, но не и в други", каза комисията пред младежките активисти в писмо, в което поздрави тяхната "смелост и решителност".

"Надяваме се, че ще бъдете упълномощени от положителните аспекти на това решение и че ще продължите да действате в собствените си страни и региони и в международен план, за да се борите за справедливост при изменението на климата", се казва в него.

Адвокатите за децата заявяват, че ще се обърнат към националните съдилища, макар че според тях това вероятно ще отнеме много време и няма да има резултат.

"На практика Комитетът инструктира младежите да пропилеят години в очакване на неизбежен неуспех", се казва в съвместно изявление на адвокатите на  Hausfeld и Earthjustice, издадено късно вчера.

Важен детайл от решението е, че комитетът установява, че може да се занимава със случаи като този, дори ако вредните ефекти от емисиите на една страна се усещат от децата в друга държава.

Маргарета Веверинке, международен адвокат, фокусиран върху екологичното правосъдие, заяви, че случаят "е пробил нова основа в съдебните спорове по климата и без съмнение ще информира бъдещите усилия за защита на правата срещу изменението на климата".

Активистите са от 12 държави: Аржентина, Бразилия, Франция, Германия, Индия, Палау, Маршаловите острови, Нигерия, Южна Африка, Швеция, Тунис и САЩ.

Комитетът следи придържането на страните -участнички към конвенция от 1989 г., която декларира неоспоримите граждански, икономически, политически и културни права на децата. Конвенцията има 196 държави -участнички.

По -малък брой държави, 48, са се съгласили с протокол, позволяващ на децата да търсят обезщетение съгласно конвенцията и те включват петте страни, които са респонденти по случая.