След като често влиза в словесни двубои с всякакви личности в името на своята свята цел, Грета Тунберг доказа, че дори мощта на китайските държавни медии не може да я стресне, твърди материал в Скай Нюз.

Климатичната активистка публикува в Туитър линк към история, описваща подробно статията на уебсайта на China Daily, и заяви: "Да бъдеш засрамен от китайски държавни медии е доста странно преживяване дори по моите стандарти.

"Но определено ще влезе в автобиографията ми."

Предвид спецификата на китайския език и култура, този словесен двубой е интересен с някои нюанси.

В статията Тунберг е наречена "принцеса на околната среда" и се правят подигравателни коментари за нейното тегло, след като тя призова Китай да направи повече за намаляване на емисиите си.

"Въпреки че тя твърди, че е веган, съдейки по резултатите от нейния растеж, нейните въглеродни емисии всъщност не са малко", каза писателят Тан Ге, който първоначално публикува статията в социалните медии, преди China Daily да я публикува.

Освен това я обвини, че тя има "двойни стандарти" при обвиненията срещу Китай, но не критикува европейския и американския начин на живот - "начина на живот, който замърсява Земята най-много".

В статията се казва, че 18-годишната девойка се е превърнал в "идол на много млади хора", като Би Би Си продуцира документален филм "за да разкаже историята на светеца за опазване на околната среда с благочестив глас, сякаш е на поклонение".

Критикуван беше и Университетът в Уинчестър, издигащ бронзова статуя на Тунберг.

Авторът твърди: "Принцесата никога не е засаждала дърво и дори парче трева в пустинята.

"Вместо това тя тича наоколо. Тя държеше много протестни плакати, които замърсяваха околната среда."

Парчето е написано в отговор на съобщението на Грета в статия, в която се казва, че годишните емисии на Китай за първи път надвишават тези на всички развити държави, взети заедно, за 2019 г.

Грета признава, че Китай е развиваща се държава съгласно условията на Световната търговска организация, но заяви, че "това не е оправдание за разрушаване на бъдещите и настоящите условия на живот".

"Не можем да разрешим климатичната криза, освен ако Китай не промени драстично курса си", добави в свое предишно изказване тя.

След това активистката публикува в туитър графика, показваща емисиите от най-развитите страни в света, която показва, че САЩ се движат напред (в съкращенията).

"Развитите нации трябва да ръководят, за да могат другите да повишат стандарта си на живот. Както казвам през цялото време", добави тя.

Преди това тийнейджърката вбеси Китай, като се застъпи за демократичния активист от Хонконг Джошуа Уонг няколко пъти.

Потребителите на китайски социални медии я обвиниха през 2020 г., че "се влюбва в PR каскадата на хонконгския сецесионист Джошуа Уонг", след като "сляпо" се присъедини към искането му Китай да освободи 12 затворени протестиращи.

Китай не е единствената голяма мишена на Тунберг. Тя беше известна и със словесните си престрелки с Тръмп, докато той беше президент на САЩ.

 Наскоро, през април, тя промени биографията си в Twitter на "прегръщаща зайчета", след като Борис Джонсън използва фразата, за да се опита да убеди хората, които се грижат за околната среда, че това не бива бъде "някакъв скъп, политически коректен зелен акт на прегръдка на зайче".