В продължение на повече от две столетия, нарастващите емисии на метан са довели до постоянно повишаване на концентрацията на газа в атмосферата.

Всъщност, докато концентрациите на CO2 досега са се повишили с едва 40% от времето преди индустриализацията, нивата на метан  са нарасналиповече от два пъти - от 700 части на милиард до почти 1800 или до почти 2 части на милион. Това са стойности около 220 пъти по-малки от тези на диоксида, които към комента нарастват ста билно с 2-3 части на година и са към 405-410 части на милион, в зависимост от годишния сезон.

Нарастването на метана, обаче се забави през 90-те години, след което през 1997 г. се наблюдава рязък скок, когато беше големият Ел Ниньо, предизвикал през тази година изблици на емисии от горските пожари и след това спря почти напълно от 1999 г. до 2006 г. Преди учените да разберат защо завърши, те се възобновиха и оттогава до днес бележат бърз  и непрекъснат ръст.

Проучване, публикувано по-рано тази година от Хенрих Шефер от Националния институт по водите и атмосферните изследвания на Нова Зеландия, използвайки изотопни данни, заключи, че причината за прекъсването преди 2 десетилетия  в увеличаването на емисиите на метан е...разпадането на Съветския съюз през 1991 г. ,

Производството на съветски газ отдавна беше подозирано, че е виновно за ръста на метана до 1990 година, поради както лошата производствена технология, така и тежките течове от дългите тръбопроводи, пренасящи огромни количества природен газ от сибирските полета към Европа.

Сривът на Съветския съюз намали производството и донесе западната технология, която помогна да се намалят течовете. Сега става ясно, че възобновяването на повишаването на емисиите след 2007 г. е резултат от нарастване на активността на микробите, произвеждащи метан. Географските данни от проучванията показват, че основните зони на новите емисии са тропиците. Но какво се е случило, за да накара микробите там да бъдат толкова активни?

Някои изследователи обвиняват фермерите.

Шефер твърди, че по-голямата част от увеличаването на емисиите на метан след 2006 г. е от Китай, Индия и Югоизточна Азия. В тези развиващи се и гъсто населени страни, които имат само малки части от естествени екосистеми, изглежда, че увеличаването на производството от наводнени оризови полета и нарастващ брой животни са вероятните виновници.

>>>Вижте снимки на оризови полета в тропичните зони>>>

Но друг друг изследовател, Нисбет от НОАА, смята, че е виновно времето в тропиците и субтропиците, което се затопля и става по-влажно, а това подобрява и увеличава микробната активност както в естествените влажни зони, така и в наводнените оризови терени.

Той смята, че от 2007 г. насам, нарастващите температури и промените в валежите са създали идеални условия за производство на микробен метан. Например, много влажни зони са разширени от силните дъждове. Същевременно в тропиците се наблюдава дълъг период на последователни влажни години, завършен с изключително топла 2014 г., който е съвпаднал с най-големия скок на емисиите на метан досега.

През 2007 г. имаше и локален скок в емисиите на Арктика, при изключително топлите условия през това лято, при което може да е бил изпуснат метан от топенето на по-плитките пермафрости. Но неговият анализ подсказва, че през следващите години скокът. в Арктика не се е повтарял, за разлика от тропиеските източници.

Във всеки случай, независимо дали източникът е Арктика или тропиците, Нисбет предупреждава, че съществува реална опасност промените в климата да започнат да ускоряват процесите, които освобождават метана в атмосферата, като потенциално предизвикват тревожна положителна обратна връзка, при която по-нататъшното затопляне може да доведе до повече метан и още повече затопляне.

Той сочи по-топлите и по-влажни условия от последното десетилетие като основен виновник за очевидното им въздействие върху производството на метан в тропиците - "тревожен предвестник на по-тежки и необратими климатични промени".

Материалът е публикуван в сайта на Йейлския университет e360.yale.edu