Мнозина от любителите на зимата и снега гледат с надежда в прогнозите за следващата седмица, но циркулацията, която започва тези дни и се очертава да бъде трайна поне 10-15 дни, не обещава да сервира трайна снежна покривка в низините.

Днес вече почти никъде в страната няма мъгли и това е благодарение на западния и северозападен вятър, който постепенно разчисти мъглите и подобри значително качеството на въздуха.

Любопитното е, че той маркира преминаването на студен атмосферен фронт, който... повиши (!) осезаемо температурите в Дунавската равнина и стопи снежната покривка там за няколко часа.

Подобен мним парадокс се случва поне няколко пъти през студеното полугодие и той се дължи на факта, че студеният фронт просто нормализира разпределението на температурите във височина: ниско-топло, високо - студено, вместо ненормалната ситуация, когато има инверсия  и  е обратното.

Но ако оставим теорията настрана, какво време ни очаква в следващите дни?

С една дума: Динамично. С Две: много динамично.

До около 11 декември температурите ще се движат около и малко над обичайните за периода, а впоследствие над Балканите или поне северно от тях (дотогава има време, следете ежедневните ни анализи и прогнози), ще се настани арктична въздушна маса, с температури във височина, сравними с тези от преди седмица, когато Северна България се покри със сняг.

Това, с голяма вероятност, няма да се случи този път. 

Времето ще бъде ветровито, в някои дни - субективно студено, заради вятъра засилващ усещането за студ, но в низините рядко ще виждат температури под нулата, а дневните ще бъдат положителни, в ниските места, където температурите ще са най-високи, за разлика от ситуацията до изминалия вторник, в някои дни ще има и стойности до около 10 градуса.

Превалявания от дъжд  и  сняг ще има, но освен по високите части на Предбалкана, някои високи полета и в планините, съществена и трайна снежна покривка няма да се образува.

Дългосрочните модели не дават съществени надежди за сериозна зима, нещо повече: те са единодушни, че месец януари ще бъде подчертано по-топъл от обичайното. Разбира се, когато става дума за дългосрочни прогнози, това не значи, че непременно ще бъде така.

Очаквайте подробните ни прогнози утре, през уикенда и в началото на следващата седмица.