Британски вестници публикуват на първите си страници новината, че някои супермаркети в Обединеното кралство изпитват недостиг на вносни плодове и зеленчуци.

The Times пише, че недостигът е "принудил супермаркетите да ограничат продажбите, тъй като фермерите и търговците на дребно предупреждават, че ситуацията може да се влоши, тъй като британското производство рязко намалява".

Вестникът добавя: "Тежките метеорологични условия в Северна Африка и Южна Европа нанесоха щети на реколтата, която обикновено изхранва Великобритания през зимата. Транспортните маршрути също бяха нарушени, а високите цени на газа доведоха до това, че във Великобритания и Холандия се отглеждат по-малко култури в отопляеми оранжерии.

Изправена пред голи рафтове, Asda помоли всеки клиент да купи не повече от три опаковки домати, чушки, краставици, марули, салати, броколи, карфиол и малини.

Morrisons е въвел ограничение от два броя на клиент за продукти, включващи марули, домати и чушки.

BBC News съобщава: "Недостигът, който засяга и Ирландия, е до голяма степен резултат от екстремните метеорологични условия в Испания и Северна Африка, където наводненията, снегът и градушките са засегнали реколтата. По това време на годината значителна част от това, което Обединеното кралство консумира, обикновено идва от тези региони.

Според Британския консорциум за търговия на дребно (BRC) недостигът се очаква да продължи "няколко седмици", докато започне вегетационният сезон в Обединеното кралство и търговците на дребно намерят алтернативни източници на доставки."