Проучване на Climate Analytics установи, че поклонниците в Саудитска Арабия рискуват не само топлинен удар от високите температури - вече 36 до 43 ° C - но и от по-голяма от обичайната влажност, предава фондация Томас Ройтерс.

Високата влажност предотвратява изпарението на потта, която при температури на околната среда над тази на човешкото тяло е единствен начин за  охлаждането му.

Докато хиляди благочестиви мюсюлмани се стичат до най-свещените места на исляма в Саудитска Арабия за ежегодното хаджийско поклонение тази седмица, учените предупреждават, че свещеният ритуал е застрашен, поради нарастващата влажна жега.

Рискът от това, поклонниците да получат животозастрашаващ топлинен удар, може да се увеличи пет пъти с глобално затопляне с 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. установява изследването, публикувано в списанието Environmental Research Letters.

С увеличение от 2C - по-малко амбициозната цел на Парижкото споразумение от 2015 г. - вероятността става 10 пъти по-голяма, твърди Climate Analytics, базиран в Берлин мозъчен тръст.

"Регионът вече е податлив на опасни нива на топлина. Открихме, че дори в най-добрия случай, когато температурите се повишават само с 1,5 градуса по Целзий, поклонниците все още ще бъдат застрашени", каза Фахад Саид, водещ автор на изследването.

"Това ще компрометира самата същност на тази религия", каза Саид, регионален водещ учен за климатичната аналитика, пред фондацията Томсън Ройтерс.

Светът вече се е нагрял с около 1.2C и в момента е на път за затопляне от около 3C през този век, тъй като емисиите продължават да нарастват.

Хажът, задължение веднъж в живота за всеки трудоспособен мюсюлманин, който може да си го позволи, включва няколко дейности на открито, включително молитва навън и ходене от един религиозен обект до друг през деня.

За да се предпазят от коронавируса, само 60 000 поклонници посещават основните места от 17 до 22 юли тази година при температури от около 36 до 43 ° C.

Анализ установява, че юли, август, септември и октомври ще имат най-смъртоносната комбинация от топлина и влажност - месеци, през които хаджът, следващ ислямския лунен календар, ще се падне през следващото десетилетие.

Саудитските власти се справят с топлинната заплаха, като Националната стратегия за екстремни топлини за хадж от 2016 г. обещава климатици и вентилатори във всички закрити места и достатъчно вода, тъй като горещините са били причина за 24% от приема в болница по време на хаджа през 2015 г.

След като позволи миналата година да присъстват само 1000 поклонници, хаджът се разшири тази година, но само за граждани и жители на възраст от 18 до 65 години, които са напълно ваксинирани или са се възстановили от вируса и които не страдат от хронични заболявания.

Министерството на здравеопазването на кралството обяви, че е осигурило сянка и водна мъгла за охлаждане на поклонниците в религиозни обекти.

"Тази година има по-ниски числа, но в нормалните години хаджът води 2 милиона души на затворено място. Рискът ще бъде по-голям", казва Саид.

Авторите на изследването заключават, че мюсюлманските страни трябва да обмислят по-активна работа за ограничаване на климатично променящите се емисии съгласно Парижкото споразумение, "за да се избегнат дълбоки рискове за един от централните елементи на тяхната вяра".

"Действията по климата могат да спасят това наследство", твърди Саид.